Rezultati MR (1071 pregleda)

29.11.2013 16:56 | Anonimni korisnik
Moj otac već par godina ima problem sa desnom nogom (inače je 1952. godište), međutim poslednjih godinu dana jako teško hoda, bez pomoći štake uopšte ne može, ima problem i sa desnom rukom, pored jako izražene slabosti u desnoj nozi ima i bolove, a u poslednjih godinu dana i nerazgovetno priča i ima problem da kontroliše stolicu. Ovo je nalaz Magnetne rezonance od pre par dana: MR GLAVE: Pregled urađen sagitalnim presecima u T2 sekvenci aksijalnim u T1, T2, FLAIR I DWI sa ADC mapom. Paranazalne šupljine su pravilno razvijene. Hronična upala u maksilarnim sinusima. Endokrijalno, lake involutivne promene i brojne male hronične ishemijske lezije u moždanom stablu, strijutumu, dubokoj i periventrikularnoj beloj moždanoj masi. Nema razvojnih anomalija, edema, akutnih ishemijskih zona, krvavljenja, neoplastičnog procesa niti pomeranja mediosagitalnih struktura. Pc uglovi slobodni. Komorni sistem je pravilnog položaja, simetričan i diskretno proširen. U bazalnim cisternama, komorama i subarahnoidnom prostoru nema patološkog sadržaja. MR pregled GRUDNE KIČME: Pregled je urađen sagitalnim presecima u sekvencama T1, STIR I T2, aksijalnim u sekvenci T2 u bloku predela Th3-6. Dekstrokonveksna skolioza grudne kičme sa temenom u visini korpusa Th7. Masivni antekorporalni osteofiti po desnoj strani degenerativne promene na ksotovertebralnim zglobovima u nivoima Th3-7 Nema znakova hernijacija I.V. diskova, fraktura, luksacija, centralne koštane spinalne stenoze, upalnog niti neoplastičnog procesa. Medula je uobičajenih dimenzija i signala, a medularni konus se završava u visini korpusa L-1.

29.11.2013 16:55 |

Zvoncica

Tegobe koje ima vaš otac posledica su izraženih promena na sitnim krvnim sudovima mozga, koje su locirane u raznim delovima mozga. Ovakvo stanje se naziva subkortikalnaishemijskaleukoencefalopatija i nastaje na terenu oboljenja najsitnijih krvnih sudova bele mase mozga, usled dugogodišnje nedovoljno dobro regulisanog krvnog pritiska, postojanja šećerne bolesti, i drugih faktora rizika za cerebrovaskularnu bolest. Neophodna je rigorozna kontrola od strane neurologa, uzimanje lekova kojima se saniraju različti aspekti neurološke disfunkcije, i veoma striktno vođenje računa o nivou krvnog pritiska, stanju srca, nivoa šećerea, i masnoća.

16.01.2019 12:20 |

Anonimni korisnik

Poštovani.Sta znači kada vam napišu posle kolor dolara krvnih sudova da na SUBCRANIJALNIM SEGMENTIMA KRVNIH SUDOVA GLAVE POSTOJE INVOLUTIVNE EPROMENE?unapred zahvalna..

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se