Ljubomora u braku (796 pregleda)

18.11.2013 16:13 | Anonimni korisnik
Imam 31 godinu i devet godina sam u braku. Imam dvoje dece od 8 i 4 godine. Sve ove godine muči me ljubomora prema suprugu. Kada god on treba da ide negde sam, mene razaraju sumnje. Onda ga zovem telefonom, ispitujem ga kada se vrati kući, svađam se. Da li je to normalno ponašanje? Pokušavam da savladam sebe, ali ne uspevam, to je jače od mene. S druge strane, ja imam punu slobodu kretanja, šak mi se čini da njega uopšte ne interesuje gde sam. Kako da pomognem sebi?

18.11.2013 16:11 |

Jelena

Ljubomora je kompleksna emocija sastavljena od različitih bazičnih osećanja kao što su gnev, ljutnja, povređenost, mržnja, teskoba, osećanje odbačenosti, prezrenosti i ismejanosti, osećanje neuspeha, potištenosti i srama. Osnovna karakteristika situacije u kojoj se javlja ljubomora jeste percepcija subjekta da se naklonost voljene osobe okreće više ka nekom drugom nego ka nama. Nužan uslov za nastanak ljubomore je, prema tome, postojanja rivala. Intenzitet ljubomore je često neodmeren situaciji. Predispozicija osobe ka ljubomori zavisi od intenziteta ljubavi, ako su pri tom potrebe i želje za ljubavlju i bliskošću nezadovoljene (neuzvraćena ljubav), kao i od stepena osećanja samopoštovanja (osoba opaža da on više ceni njegovog rivala nego nju). Što je čovek manje siguran u sebe ovaj faktor igra veću ulogu. Takođe, ako čovek sumnja da njegovo realno „ja“ ne doseže njegovo idealno „ja“, svuda će videti dokaze tog raskoraka i ljubomora može nastati ako partner, na primer, pogleda drugu osobu i sl. Ljubomora može biti i između članova porodice: dete na novorođenu bebu, muž prema novom detetu, dete prema odnosu oca i majke (otac kao rival − Edipov kompleks). Svim ovim vrstama ljubomore zajednički je strah od gubitka ljubavi i pažnje od strane značajnog objekta (majka, otac, brat, sestra, suprug, ljubavnik i sl.) prema nama.
U vašem pitanju možete prepoznati neki od ponuđenih odgovora šta bi mogao biti uzrok vaše ljubomore prema suprugu. Po mom mišljenju radi se, pre svega o nedostatku samopouzdanja i sigurnosti u sebe. S obzirom na to da vaša ljubomora ne traje kratko i da praktično postoji od početka braka, postavlja se pitanje da li ste ikada o tome razgovarali sa svojim suprugom. Ako niste, ja vam savetujem da to učinite iznoseći mu, pri tome, svoja osećanja i potrebe koje su nezadovoljene. Iskren i otvoren razgovor i dijalog između dvoje ljudi je najbolji oslonac svakog međuljudskog odnosa, pa tako i braka. U tom razgovoru moguće je da ćete doći do novih saznanja o sebi i svom suprugu, a samim tim i poboljšati vašu vezu umesto da se opterećujete i blokirate negativnim mislima. Naravno da ovakva situacija ima i određene rizike da čujete nešto što vam neće odgovarati, ali na vama je da birate hoćete li živeti u strahu i pod uplivom ljubomore ili slobodno i u skladu sa sobom. Sama činjenica da ste se obratili za savet već je dovoljan znak da vam sadašnje stanje ne odgovara. Pružam vam punu podršku da to i izmenite i uspostavite što harmoničnije odnose.

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se