Rak grlica materice (7747 pregleda)

10.11.2013 01:01 | Anonimni korisnik
Postovani,svekrva (1958god)mi je operisala rak grlica- C53 dijagnoza pre 2 godine,nakon toga je imala samo 5 unutrasnjih zracenja.Ima teskoce i bolove od tada otkrivene su joj priraslice po celom stomaku,pre godinu dana je prvi put prokrvarila cistu krv u vecoj kolicini,da naglasim prilikom operacije raka sve joj je izvadjeno(maternica,jajnici pa i zlezde).pre mesec dana joj je pozlilo i hitno je operisala gangrenu slepog creva oporavak ide teze jer kazu ispod rane od operacije slepog creva ima vodenu cistu(ne znam strucan naziv) 3cm velicine koju su trebali otkloniti ali su odustali.inace redovno ide na kontrole u kamenicu,iako je proslo 2 godine od operacije na 4 meseca su joj kontrole sa veoma skrtim izvestajima na kojima ne pise skoro nista,na poslednjoj kontroli joj je napisano uz to da ima priraslice i to da joj je rana od operacije grlica naceta,to je ustanovljeno samo pregledom niti joj daju magnetnu ni nista kao da su je otpisali.Usput dijafragma joj ne saradjuje sa plucima i tu ima bolove,uporno govore kako je sve to od zracenja a ona ima teske bolove i muke,u poslednjih par dana je dobila bolove opet na mestu gde joj je ta rana od operacije slepog creva,sedimentacija 56 90 a doktori kazu da ne znaju sta je.To je takoreci ukratko.Zelela bi nekako da joj pomognem ali nemam nacina jer ne znam sta da radim pa bi vas zamolila za savet.Hvala unapred!

04.11.2013 11:23 |

Anonimni korisnik

Nakon operacije tumora neophodne su kontrole specijaliste onkologa po određenom protokolu. U slučaju Vaše svekrve, nakon dve godine od operacije neophodna je kontrola na šest meseci. Kontrola obuhvata specijalistički pregled, laboratorijske nalaze sa kontrolom određenih tumorskih markera, rtg snimak pluća, UZ abdomena i male karlice i eventualno CT pregled abdomena. Nakon nalaza se donosi odluka o načinu daljnjeg tretmana.Nakon svake zračne terapije mogu da se jave priraslice koje znaju da daju smetnje, ali se hirurški interveniše jedinu u slučaju tzv.zapetljaja creva.

04.02.2016 23:59 |

Anonimni korisnik

Rak grlića materice nastaje kada abnormalne ćelije cerviksa rastu van kontrole. Cerviks je donji deo materice čiji otvor je u vagini i čini donju trećinu materice. Rak grlića materice često se može uspešno lečiti, ako se otkrije u ranom stadijumu. U ranoj fazi može se otkriti redovnim godišnjim PAPA testom.

Uzroci promena ćelija grlića materice

Većinu raka grlića materice uzrokuje humani papiloma virus (HPV). Humani papiloma virus se prenosi seksualnim putem sa osobom koja je već zaražena. Postoji više tipova HPV virusa i podeljeni su prema učestalosti izazivanja malignih promena na visoko maligne i nemaligne tipove. Neki tipovi izazivaju kondilome, dok neki ne izazivaju nikakve simptome.

Možete imati humani papiloma virus godinama, a da to ni ne znate. Virus može ostati u vašem telu u latentnom obliku i tek nakon više godina boravka u organizmu dovesti do razvoja raka grlića materice. Zato je jako važno da redovno radite PAPA test. PAPA test može identifikovati promene na grliću pre nego što se one pretvore u rak. Ako adekvatno terapijom tretirate te promene, poznatije kao “ranice” grlića materice, možete sprečiti rak grlića materice.

Simptomi raka grlića materice

Abnormalne ćelije grlića retko izazivaju simptome. Ipak simptome možete imati ako abnormalne ćelije dovedu do promene kvaliteta i izgleda tkiva glića.

Simptomi uključuju:

Vaginalno krvarenje koje nije uobičajeno ili promene u vašem menstrualnom ciklusu koje ne možete objasniti.
Krvarenje kada grlić dođe u kontakt sa nečim, kao što je kontakt tokom seksualnog odnosa ili kada stavljate dijafragmu.
Bol tokom seksualnog odnosa.
Krvav vaginalni iscedak.
Promena na vaginalnoj porciji grlića vidljiva pod spekulumima.
Kako se dijagnostikuje promene ćelija grlića matrice?

PAPA test je sastavni deo godišnjeg ginekološkog pregleda. Tokom PAPA testa, ginekolog sastruže mali uzorak ćelija sa površine grlića da bi poslao na analizu. Ako PAPA test pokaže abnormalne promene, vaš ginekolog će verovatno uraditi dodatne testove:

Kolposkopija, tj. premazivanje grlića radi bojenja izmenjenih ćelija i njihova podrobnija analiza;
Punch biopsija grlića materice, tj. uzimanje malog uzorka tkiva posebnim kleštima sa dela grlića na kojem postoji promena koje se potom šalje na patohistološku analizu;
LOOP ili RF isecanje promene grlića materice do zdravog tkiva radi njenog uklanjanja i mikroskopskog pregleda ivica promene prema okolnom zdravom tkivu (istovremeno i dijagnoza, ali i izlečenje kod promena koje ne dosežu do unutrašnjeg ušća).
Lečenje

Lečenje početnih promena grlića materice, tj. eritroplakije odnosno “ranica” uspešno se sprovodi krioterapijom, LOOP ili RF ekscizijom promene, a nakon njenog prebojavanja radi razlikovanja od okolnog zdravog tkiva. Ovaj metod lečenja omogućava očuvanje reproduktivne funkcije.

Osnovni preduslov je rana identifikacija i promptno reagovanje pre nego što dođe do širenja abnoralnih prekanceroznih ćelija grlića u dublje slojeve grlića i materice, što naravno zahteva opsežniji operativni zahvat radi izlečenja.

Lečenje poodmaklih faza raka grlića materice uključuje:

Konizaciju
Operativni zahvat, kao što je histeroktomija i odstranjivanje karličnih limfnih čvorova sa ili bez uklanjanja oba jajnika i oba jajovoda.
Hemoterapiju
Terapiju zračenjem
U zavisnosti od toga koliko je rak narastao, radi se jedan ili više zahvata, a ponekad i kombinacija navedenih zahvata. Ako ste imali histeroktomiju, nećete biti u mogućnosti da imate dece, ali ovaj zahvat nije uvek neophodan posebno, ako se rak otkrije u svojoj najranijoj fazi.

Prevencija

PAPA test je najbolji način da se ustanove promene na ćelijama grlića koje mogu voditi ka raku i ovaj test skoro uvek, ako se radi jednom godišnje, pokaže promene pre nego što se pretvore u rak. Važno je da pratite sva uputstva koja vam bude davao ginekolog, ako se ustanovi neka promena na grliću materice da biste sprečili pojavu raka.

Humani papiloma virus koji uzrokuje rak grlića materice se prenosi seksualnim putem. Najbolji način da izbegnete dobijanje seksualno prenosivu infekciju je da praktikujete siguran seks, uz korišćenje kondoma odnosno mehaničke barijerne metode kontracepcije.

Pošto je HPV infekcija u grupaciji polno prenosivih infekcija, a istovremeno jedna od retkih čije se prenošenje ne štiti uvek kondomima, primarna zaštita je vakcinacija adolescentkinja.

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se