Bol u grudima - Kako ga razlikovati? (1288 pregleda)

09.11.2014 21:27 | Anonimni korisnik
Bol u grudima izaziva strah i nelagodu jer se odmah pomisli na anginu pectoris ili na infarkt miokarda, a osobu s tim problemima hvata strah od smrti.

Angina pectori je bolest uzrokovana suženjem srčanih arterija, zbog čega je smanjen dotok krvi i kiseonika u srčani mišić. Bolovi su obično koncentrisani u sredini grudnoga koša, ali nisu ograničeni na jedno mesto. Javljaju se najčešće kod fizičkog napora (kada organizmu i mišićima treba više kiseonika) i kod emocionalnog uzbuđenja. Obično se javlja bol u obliku stezanja iza grudne kosti, uz osećaj pritiska ili tereta, koji ponekad može biti vrlo jak, ne pojačava se pri disanju ili pokretu niti ako se rukom pritisnu rebro i grudni mišići. Često se širi prema vratu i donjoj vilici, kao i ka levom ramenu i levoj ruci. Osim bola mogu se javiti nesvestica, osećaj mučnine, otežano disanje, pacijenta obliva hladan znoj. Potrebno je napraviti EKG pa, ako ima poremećaja u srčanom radu, potrebno je učiniti holter i ergometriju. Ako nalazi pokažu da se radi o angini pectoris, preporučuju se dalja ispitivanja, što podrazumijeva hospitalizaciju i pripremu za koronarografiju – invazivno rendgensko snimanje koje omogućava da se pomoću katetera i kontrastnog sredstva vide koronarne arterije i proceni stepen njihove suženosti.

Infarkt miokarda posledica je potpunog začepljenja koronarnih arterija i prekida dotoka krvi i kiseonika u srčani mišić, a najčešće se događa zbog stvaranja tromba na već suženoj koronarnoj arteriji. Bol je jak, razarajuć, javlja se u centralnom delu grudnog koša, iza grudne kosti, često se širi prema levoj ruci, leđima i donjoj vilici. Može biti praćena otežanim disanjem, mučninom, povraćanjem i preznojavanjem. Bol od angine pektoris slična je, ali slabija i traje kraće. Infarkt miokarda otkriva se pomoću EKG-a, na temelju određenih enzima u krvi i koronarografijom.

Perikarditis - Upala srčane ovojnice (perikarditis) započinje snažnim bolom u grudima, pa se često prvo posumnja na infarkt. Bol je intenzivan, probadajući, traje danima i pojačava se prilikom kašlja, gutanja, dubokog disanja ili u ležećem položaju. Može biti praćen povišenom temperaturom, groznicom i ubrzanim disanjem. Otkriva se ultrazvukom srca (ehokardiografijom), EKG-om, kompjutoriziranom tomografijom (CT-om) grudnog koša.

Međurebrani bolovi - Probadanje između rebara jedno je od najčešćih bolnih stanja u grudnom košu, a uzrok treba tražiti u međurebranim mišićima, međurebranim hrskavicama, rebrima i kičmi. Bol je jak, probadajući, slična ubodu igle, ali bezopasan. Najčešće traje nekoliko sekundi, javlja se na tačno određenom mestu i ne širi se na druge delove grudnog koša.

Upala međurebrane hrskavice (ona povezuje rebra s grudnom kosti) može uzrokovati bolove u grudnom košu. Ti bolovi nisu opasni i predstavljaju reakciju organizma na jače napore. Bol je stalna i širi se po grudnom košu, a manifestuje se kao osećaj težine u sredogruđu. Pojačava se pritiskom prsta na bolno mjesto.

Diskus hernija je bolest uzrokovana promenama i propadanjem diskusa koji se nalazi između kičmenih pršljenova, a do bolova dolazi zbog pritiska na koren međurebranog živca, na mestu na kojem izlazi iz kičme, ili zbog upale kojom je zahvaćen koren živca. Bol dugo traje i obično prati linije samog živca, protežući se od kičme duž grudnog koša, a pojačava se pri kašljanju i promeni položaja tela.

Upala pleure - Plućna maramica (pleura) sastoji se od dva tanka sloja (jedan naleže na pluća, a drugi oblaže unutrašnji zid grudne šupljine). Upala pleure može biti posledica upale pluća, tumora i drugih bolesti plućnoga tkiva. Bol je vrlo snažan (posebno u srednjem i donjem delu grudi), a pojačava se pri disanju i kašljanju. Može biti praćen povišenom telesnom temperaturom i suvim kašljem.

Gastroezofagealni refluks - Nekad bol u grudnom košu može biti izazvan upalom jednjaka zbog vraćanja kiseline iz želuca, a zbog prekomjernog opuštanja prstenastog mišića koji razdvaja jednjak od želuca. Ponekad i deo želuca može prodreti u grudni koš kroz otvor na dijafragmi i uzrokovati bol. Obično se oseća kao pečenje iza grudne kosti i u gornjem delu trbuha.

Iscrpljenost i stres - Bol u grudnom košu može se javiti i kao posledica neurednog života, iscrpljenosti, porodičnih i poslovnih problema, pa se u tom slučaju javljaju i drugi simptomi (lupanje i preskakanje srca – aritmije, gušenje...). Kada se isključe svi ostali uzroci, tek se tada može posumnjati da je reč o tom problemu. Bol u grudima, pogotovo ako se ponavlja, zahteva konsultaciju s lekarom koji će odrediti načine dijagnostikovanja i otklanjanja uzroka.

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se