Vaginalete !? (7661 pregleda)

10.11.2013 01:01 | Anonimni korisnik
Da li koristiti vaginalete na svoju ruku ?

29.10.2013 11:49 |

Jelena

Zavisi koje,imate vaginalete koje moze samo ginekolog da vam prepise npr.(orvagil) a ima i vaginaleta koje mozete na svoju ruku (biljne ili tako nesto) pitajte u apoteci slobodno.

06.11.2014 09:51 |

Anonimni korisnik

Postoje tri vrste vaginaleta, koje se primenjuju u zavisnosti od potrebe: protiv mikroba, protiv bakterija i protiv gljivica. Dakle, nije svejedno koje vaginalete koristimo pa ih nikako ne treba uzimati samoinicijativno, kaže doktorka Simona Dašić.

Faktori rizika za nastanak bakterijske vaginoze su: učestali seksualni odnosi, promena partnera, pušenje, nedovoljna higijena, preterana upotreba antibiotika...

Da bi se žene oslobodile ovog nekada izuzetno neprijatnog stanja, dovoljno je lokalno upotrebiti vaginalete, a ponekad i antibiotike. Intimna nega žene važna je baš kao i nega kože lica ili drugih delova tela, jer u protivnom može doći do virusne ili bakterijske infekcije. Da li će se bakterije, virusi ili paraziti naseliti u vaginalnu šupljinu, pre svega zavisi od opšteg, kao i od lokalno-tkivnog imuniteta. Ukoliko ipak dođe do nekog vida infekcije, žene će to prepoznati kao svrab, crvenilo, peckanje pri mokrenju, obilni sekret neprijatnog mirisa. U tom slučaju treba konsultovati ginekologa, koji će propisati odgovarajuće vaginalete.

Ono što je jako bitno jeste izbegavanje polnog odnosa u toku uzimanja vaginaleta. A, iako do njega dođe, poželjno je koristiti barijarna sredstva kontracepcije koja, ipak nisu 100% sigurna. Može doći do spadanja kondoma, jer su vaginalete same po sebi masne, objasnila je dr Dašić.

Vaginalete se stavljaju uveče pred spavanje, nakon tuširanja, a jako je važno da se gurne duboko u vaginu. Nekada je lakše ako se vaginaleta nakvasi vodom. Vaginalete će se u vagini rastopiti.

Treba znati da se nakon nekih vaginaleta (na pr. Povidon jod) sekret pojača i izlazi više tečnosti iz vagine pa je u nekim slučajevima neophodna upotreba uloška.

Veliki broj žena je u zabludi kada je u pitanju pauza u korišćenja vaginaleta. Kako objašnjava doktorka Dašić, ne postoji striktna pauza. Jedina pauza je dok traje ciklus. Čak postoje i vaginalete koje se koriste u drugom ili trećem danu ciklusa, poput dezinficijenasa. Tačno je propisano koliko se vaginalete uzimaju, odnosno koliko dana (7, 12 ili jedan dan). Postoje vaginalete koje služe za obnavljanje grlića i one mogu da se koriste i mesecima.

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se