Rak jajnika (631 pregleda)

27.11.2013 13:59 | Anonimni korisnik
Da li postoji sigurna dijagnosticka metoda za rano otkrivanje raka jajnika? Moja mama je pre 3god. umrla od raka jajnika, pa sam uplaseno da i ja ne obolim od iste bolesti.

27.11.2013 13:59 |

Jelena

Uzrok nastanku raka jajnika je nepoznat. Među faktorima koji imaju uticaj na nastanak važni su: dob, pojava raka u porodicii, reprodukcijska funkcija žene. Tako je npr. poznato da se učestalost raka jajnika povećava s godinama žene (najveći broj slučajeva je u dobi od 55 do 75 godina), neki oblici raka nastaju vrlo često ili isključivo u nekim dobnim sastavima (većina tumora spolnih stanica nastaje u žena mlađih od 25 god, a većina zloćudnih tumora pokrovnog epitela nastaje u žena koje su starije od 45 god). Prethodne zloćudne bolesti, rak dojke, jajnika ili materice u porodici upućuju na povećan rizik. Rizik je veći kod žena koje nisu rađale, koje su kasno rađale i one s kasnijom menopauzom. Trudnoće i uzimanje oralnih kontraceptiva štite jajnike i smanjuju rizik od pojave raka.

27.11.2013 14:00 |

Jelena

Javite se ginekologu svakako za detaljnije objasnjenje.

27.11.2013 14:12 |

Anonimni korisnik

Nakon osobne i porodicne istorije bolesti, ginekolog će najpre učiniti vaginalni pregled, te će odrediti eventualno povećanje jajnika ili postojanje tumorske mase i njen odnos prema okolnim organima. Upotrebom vaginalnog ultrazvuka i color dopplera znatno je povećana preciznost dijagnostike. U dijagnostici se koriste i tumorski belezi (pretraga krvi koja otkriva postojanje proteina kojeg ponekad proizvode karcinomi jajnika) , a među njima najčešće se koristi CA-125 (povećane vrednosti mogu se pronaći kod nekih dobroćudnih stanja). ili ginekološkim pregledom i transvaginalnim UZV-om može se postaviti sumnja na tumor. U dijagnostici se može koristiti CT, a za postavljanje konačne dijagnoze raka jajnika i za određivanje tipa tumora i proširenosti bolesti potrebno je otvaranje trbušne šupljine i uzimanje uzorka tkiva za analizu.

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se