Miom i trudnoća (928 pregleda)

18.11.2013 12:27 | Anonimni korisnik
Da li su miomi na materici opasni u slučaju trudnoće i da li ih je neophodno ostraniti pre trudnoće.

18.11.2013 12:25 |

Jelena

Miomi su toliko čest nalaz, pa ih, sve dok ne stvaraju probleme, treba shvatiti kao neki usputni nalaz pri ginekološkom pregledu.
U trudnoći se češće viđaju, naročito vizuelno, dakle ultrazvučno, iz prostog razloga što se tada povećavaju. Nakon trudnoće, kada prestane pojačano dejstvo estrogena, mogu se smanjiti, a posle menopauze, kada više nema estrogena, mogu sasvim nestati.
Ukoliko se nađu pre trudnoće, a predstavljaju problem za začeće ili ginekolog proceni da se nalaze na mestu koje može ometati razvoj ploda, radi se operativno uklanjanje mioma-miomektomija.
Za vreme trudnoće se samo prate. Ukoliko nisu prepreka na porođajnom putu, moguć je vaginalni porođaj uz oprez u III i IV porođajnom dobu zbog usporene involucije, vraćanja materice u prvobitno stanje. Dakle, oprez zbog mogućeg jačeg krvarenja.
Ako su na takvom mestu da je vaginalni porođaj nemoguć, sto zbog mehaničke prepreke, što zbog položaja ploda ili insercije posteljice, tek dakle ako se uradi carski rez, savetuje se da se ne kombinuje odstranjivanje većih mioma u toku carskog reza.
Tačan odgovor na pitanje miom i trudnoća je individualan.

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se