maljavost (8067 pregleda)

30.01.2014 16:02 | Anonimni korisnik
Imam devojcicu od 6 godina i maljavost je izrazena na ledjima, rukama i nogama,problem je sto su jako izrazene na rukama,tamne,velike i guste,dete vec ima kompleks i unapred mi prica da nece nosti kratke rukave i jako je opterecana sa tim,kao i ja naravno.Sta nam je ciniti,kada se najranije moze
dete depilirati ili sta god postoji resenje?

30.01.2014 16:01 |

Jelena

Ima visak muskih hormona... Početak depilacije kod devojčica postaje sve aktuelnije pitanje s obzirom na tendenciju ranijeg ulaska devojčica u pubertet u odnosu na vreme pre 15-20 godina i ranog razvoja sekundarnih polnih karakteristika, između ostalog i maljavost nogu, ruku, prepona, pazuha, nausnica. Razlozi za depilaciju nisu samo estetski i higijenski nego vrlo često i psihološke prirode (zadirkivanje okoline, stvaranje kompleksa).

Ako vaša devojčica ima izraženu maljavost ruku i nogu i sama želi depilaciju onda sam lično za depilaciju nogu hladnim voskom koju će obaviti stručno lice u kozmetičkom salonu. Ponavljam, ako maljavost nije izražena, depilaciju možete odložiti za godinu dana. Osećaj zadovoljstva, sigurnosti i samopouzdanja je važan u njenim godinama.

30.01.2014 16:02 |

Zvoncica

Pojačana maljavost može biti fiziološka, odnosno nije manifestacija hormonskog disbalansa. Međutim, ako se javi iznenada i pojačava se tokom vremena i ima drugih kliničkih manifestacija, onda se radi o hirzutizmu. Trebalo bi to pomenuti pedijatru, jer to moze biti nasledno, ali moze imati veze sa hormonskim statusom. Neka pedijatar odluci. Ako ste iz beograda najbolje bi bilo da se javite u Tirsovu bolnicu. A sto se tice depilacije, ne znam sta bih vam rekla. Po godinama je i suvise rano da je depilirate. To je ipak dete.

18.02.2014 13:55 |

Anonimni korisnik

Prva depilacija nema veze sa ciklusom ili hirovima. Postoje devojcice koje zaista imaju problem tj jako crne malje koje skidaju voskom zbog gimnastike na casu fizickog vasptanja.Deca umeju da budu surova a i nije u redu razvijati komplekse.Potrazite misljenje vise lekara a ne samo jednog.Bolje od pocetka krenuti sa depilacijom nego napraviti haos brijanjem ili jos gore kremama.

18.02.2014 13:57 |

Anonimni korisnik

Ja joj ne bih dopustila depilaciju. To su stvarno najobičniji hirovi i preterivanja kod tako male dece. Treba ih obuzdati.
Moja kćerka je počela depilaciju u nekih 13,5 god, tj čim je dobila ciklus jer se bavi klasičnim baletom i imala je problema sa brijanjem prepona. Mogu ti reći da je doktorka prevrtala očima kad je čula, ali ja jednostavno nisam ništa pametnije mogla da smislim. Kreme za uklanjanje dlačica su ipak čista hemija, pa sam rezonovala da je od svih zla, ovo najmanje. Inače sam čula da ne treba obavljati depilacije makar dok se ne dobije prvi ciklus.

10.01.2019 22:38 |

Anonimni korisnik

Postovani,moj decak ima 5 godina.Iznenada mu se pojavila velika kolicina malja na nadlaktici,tamnih i dugih..Da li to moze biti zabrinjavajuce,ukazuje li na nekakav poremecaj i da li bi bilo ispravno da se javimo pedijatru zbog toga?
Zabrinuta majka..hvala

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se