Induratio penis plastica (6260 pregleda)

04.01.2015 12:28 | Anonimni korisnik
Induratio penis plastica. Kako nstaje Induratio penis plastica? Kako se leci Induratio penis plastica?

04.01.2015 12:54 |

Anonimni korisnik

Rešenje za podmuklu i progresivnu bolest, i njene posledice.

Bolest Iduratio penis plastica podrazumeva skraćenje i iskrivljnje penisa ventralno tj. prema mošnicama ili dorzalno prema stomaku uz varijacije u levu ili desnu stranu prouzrokovane stvaranjem divljeg ožiljnog tkiva u omotaču kavernoznih (erektilih) tela (tunica albuginea).

Stvaranje ožiljnog tkiva moze biti uzrokovano traumom, mikrofrakturom ili frakturom penisa u toku agresivnog seksualnog odnosa ili putem sportske i druge povrede sa genetskom podlogom za stvaranje plakova (plaque) tj. ožiljnog tkiva koji krivi, skracuju penis, umanajuju cirkulaciju i punjenje glavica penisa, jednog ili oba kavernozna tela. Ne zna se tačan uzrok zašto vezivno tkivo tj ožiljak počinju da bujaju i kalcifikuju (okoštavaju) ali postoji definitivano genetska podloga kao kod sklonosti prema hipertrofičnim i keloidnim ožiljcima na koži odnosno prema Dypitren kontrakturi tj zadebljanju fascije dlana.

Nakon izvesnog vremena osim anatomskih promena na penisu (iskrivljenje i skraćenje) javljaju se i funkcionalne promene tj erektilna disfunkcija i na kraju impotencija. To znači da u veoma kratkom roku jedan veoma otežan seksualni odnos postaje potpuno nemoguć.

Dosadasnje terapije medikamentima i klasične hiruške metode nisu dale zadovoljavajuć rezultate niti su čak usporile a kamo li zaustavile bolest.

Optimalno hiruško resenje za peyronie-ovu bolest od skora i jedinstveno u svetu u saradnji sa Akademikom Prof Savom Perovićem i njegovim timom (Dr R. Djinovic i Dr M. Milosavljevic) sprovodi se izuzetno uspešno u našoj zdravstvenoj ustanovi.

Hiruško lecenje po metodi Prof. Perovića:

Grafting procedura sa korišćenjem geometrijske metode ispravljanja, izdužavanja i skulpturiranja penisa (oblikovanja).

Zbog erektilne disfunkcije penisa indikovana je ugradnja najnovije trokomponentne* inflatable prosthesis AMS 700MS/LGX adekvatne dužine i grafting procedure graftom AMS-INTEXEN (porcine dermal acelular matrix).

*Trokomponentnea podrazumeva tri dela: kavernozni deo, rezervoar i pumpicu smeštenu u skrotumu.

04.01.2015 12:55 |

Anonimni korisnik

Induratio penis plastica (sclerosis fibrosa penis) je bolest koja se karakteriše pojavom indurisane (otvrdle) trake u tunica albuginea, koja se palpira na dorzalnoj strani penisa. Bolest je retka, a obično se javlja između 40. i 60. godine života.

Uzrok nastanka
Iako su etiologija i patogeneza nepoznate, sumnja se na genetski uslovljenu sklonost pojave fibrozne reakcije pojedinih osoba.

Klinička slika
Klinički, na dorzalnoj strani penisa palpira se tvda traka, širine 0,5 - 1 cm, koja započinje u distalnom delu penisa, a širi se proksimalno. Vremenom dolazi do devijacije penisa, tj. penis se savija u obliku luka. Vremenom erekcije postaju bolne, a penetracija pri seksualnom odnosu je najčešće nemoguća. Bolest traje godinama. Moguća je i spontana regresija.

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze i kliničkog pregleda.

Lečenje
Još uvek nije utvrđena tačna terapija koja dovodi do izlečenja. Daju se vitamin E, a lokalno kortikosteroidi, verapamil, interferon alfa direktno u promenu. Hirurška terapija se primenjuje samo kod najtežih slučajeva, jer može da dovede do impotencije ili skraćenja erektilnog tkiva.

Izvor: Stetoskop.info

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se