Hipospadija (10556 pregleda)

04.01.2015 12:27 | Anonimni korisnik
Hipospadija. Sta je Hipospadija? Kako se leci Hipospadija? Kako nastaje Hipospadija?

04.01.2015 12:57 |

Anonimni korisnik

Doc. Dr Zoran Radojčić

Kongenitalne anomalije penisa se često javljaju kod dece i veoma često predstavljaju veliki problem, prvo za roditelje a kasnije i za samu decu.

Raspored kože prepucijuma, veličina, oblik i krivina penisa kao i položaj otvora mokraćne cevi, može ukazati roditeljima da se radi o nekoj anomaliji penisa.

Na pregledu će dečji urolog pre svega razjasniti o kojoj se anomaliji radi, kog je ona stepena i napraviti plan lečenja. Veoma je značajno lečiti ove anomalije na adekvatan način ali i u pravo vreme, tako da sama anomalija i lečenje ne ostave posledice.

Hirurzi vrlo često ne vode računa o psihološkim konsekvencama anomalija penisa i samog operativnog lečenja, te želim na početku, da naglasim da kod našeg lečenja ovaj aspekt zauzima značajno mesto.

Hipospadija je vrlo česta kongenitalna anomalija penisa koja se javlja kod jednog od 200 dečaka. U zavisnosti od udaljenosti otvora mokraćne cevi od vrha penisa, kao i od krivine penisa i rasporeda kože penisa, postoje lake, srednje i teške forme hipospadije. Što je distanca od vrha penisa veća to je teža anomalija, i što više odstupaju krivina tela penisa i raspored kože penisa od uobičajenog, to je anomalija teža. Otvor mokraćne cevi može biti u gornjem, srednjem ili donjem delu penisa /donji položaj-prema mošnicama i međici , predstavlja najteži oblik anomalije/. Vrlo često se distanca mokraćne cevi od vrha penisa može odrediti tek u toku operativnog zahvata, kada se oslobodi mokraćna cev i penis potpuno ispravi tj. postigne se njegova maksimalna dužina i veličina.

Lečenje hipospadije je vrlo često hirurški izazov. Definitivno je jasno da uspešno lečenje ove anomalije zahteva iskustvo na velikom broju slučajeva, preciznost i inventivnost. Kao što je moj učitelj Prof Sava Perović govorio- do značajnog napretka u uspešnosti operativnog lečenja hipospadija je dovela pojava i razvoj oblasti dečije urologije i rekonstruktivne urologije, koju je i on nazvao “hypospadiologija”. Dugogodišnje provedeno vreme sa Akademikom Prof Savom Perović uz lečenje velikog broja pacijenata sa ovim anomalijama, na Dečijoj klinici, naučilo me je da je tajna uspeha operativnog lečenja ove anomalije u uočavanju detalja i strpljivom i preciznom radu uz savladavanje “secrets of successful hypospadias repair surgery” kojima nas je nesebično učio.

Uspešna operacija obuhvata formiranje penisa normalnog izgleda sa uretrom na vrhu. Operacija se radi kao jednodnevna hirurgija, optimalno vreme za operaciju je 12-18 meseci. Savremen instrumentarijum, šavni materijali, i materijali za previjanja su doveli do napredka u lečenju ove anomalije. Ali ipak ponovo bih naglasio reči moga učitelja Akademika Save Perovića da su najvažniji dobra hirurška škola i tehnika za postizanje željenog rezultata, i da se ne treba hvaliti već da naši rezultati govore za nas.

Komplikacije koje se javljaju posle operacije su nedovoljno široka mokraćna cev i mokraćna cev kroz koju mokraća “curi sa strane” a ne samo na vrhu penisa. Za korigovanje ovih komplikacija koristimo tehnike koje je promovisao Sava Perović a koje smo sa njim zajedno i publikovali i promovisali u svetu.

04.01.2015 12:58 |

Anonimni korisnik

ŠTA JE TO HIPOSPADIJA?

HIPOSPADIJA je urođeni defekt mokraćne cevi muške novorođenčadi gde se ona ne otvara na pravom mestu već na donjoj strani penisa. Otvaranje se može pojaviti bilo gde: u blizini mesta gde bi trebalo da se otvara, pa duž donje strane penisa bilo gde sve do njegovog početka ili čak i na semenim kesicama (skrotumu).

KOLIKO JE ČESTA HIPOSPADIJA?

Hipospadija se javlja kod jednog od 125-300 dečaka.

ŠTA JE RAZLOG ZA POJAVU HIPOSPADIJA?

U većini slučajeva, uzrok ovog urođenog defekta se ne zna.
Lečenje majke hormonima poput progesterona tokom trudnoće može povećati rizik od hipospadije. Bilo da je testis novorođenčeta nesposoban da stvori dovoljno testosterona, ili da je tkivo spoljašnjih genitalija nereaktvno na ovaj hormon, rizik od hipospadije je veći.

KOJI SU SIMPTOMI HIPOSPADIJE?

Kod blage hipospadije nema simptoma, dok se kod izraženije mogu javiti problemi u usmeravanju mokraće ili čak nemogućnost mokrenja u stojećem stavu.
Dečaci sa hipospadijom često imaju i nespušten testis.

KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Dijagnoza se obično postavlja tokom prvog pregleda novorođenčeta. Nekad je potrebno uraditi i rentgensko snimanje urotrakta sa kontrastom (ekskretorni urogram) da bi se otkrile neke pridružene anomalije koje je moguće očekivati kod ovih dečaka.

KAKO SE LEČI?

Hipospadija se rešava hirurški i postoji nekoliko operativnih tehnika za njeno zbrinjavanje. Kožica (prepucijum) je nekad potrebna za rekonstruktivnu operaciju, tako da ove dečake ne treba obrezivati (treba sačuvati kožicu).

DA LI SU MOGUĆE KOMPLIKACIJE POSLE OPERACIJE HIPOSPADIJE?

Komplikacije koje se mogu javiti nakon operativnog lečenja i češće su kod odraslih i starije dece: suženje mokraćne cevi, krvavljenje, infekcija i zakrivljenost penisa.

DA LI SE OPERACIJOM USPEŠNO REŠAVAJU PROBLEMI SA MOKRENJEM?

Većina muškaraca je u stanju da mokri stojeći nakon hirurške intervencije.

via: predijatar.rs

24.04.2018 09:29 |

Great articles and great layout. Your blog post deserves all of the positive feedback
[url=https://gamesstore.pro]GAMES STORE[/url]
[url=https://sparkstore.pro]SPARK STORE[/url]
[url=https://stylestore.pro]SYTLE STORE[/url]
[url=https://vizava.pro]VIZAVA[/url]
[url=https://grandstore.pro]GRAND STORE[/url]
[url=https://globlestore.pro]GLOBLE STORE[/url]
[url=https://cavaton.pro]CAVATON PRO[/url]
[url=https://cognian.pro]COGNIAN PRO[/url]

09.08.2018 09:49 |

You will get these Andheri escorts with the overpowering characteristics and enjoyment potential to corner the pleasure around evening time: http://colorswitch2.com

16.01.2019 08:39 |

Anonimni korisnik

deutschland trikot
nfl trikots
football trikot
deutschland trikot
nfl trikots
football trikot
deutschland trikot
nfl trikots
football trikot
deutschland trikot
nfl trikots
football trikot

* Ukoliko želite da primate obaveštenja vezana za ovu temu morate biti prijavljeni.

Registracija

Uloguj se

Registruj se