Naslovna / Fitness

Tae bo – kombinacija pokreta više sportova i plesa smanjuje stres i jača sve mišiće

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 15. 01. 2022.

Iako je reč o simulaciji pokreta borilačkih veština, tae bo zapravo ne praktikuje grube pokrete, direktan kontakt i velike mogućnosti povreda

tae bo Tae bo je vrsta fizičke aktivnosti koja je blagotvorna i za telo i za duh Foto: Shutterstock

Tae bo je sistem vežbi koje je razvio fitnes trener Billy Blanks 1989. godine. Rasprostranjen je i rado vežban širom sveta, a usavršavan u godinama koje su usledile. Omiljen je, pored velikih prihofizičkih koristi za zdravlje, i zbog toga što nema direktnog kontakta, čime se smanjuje mogućnost povreda.

Tae bo je kombinacija pokreta više sportova, veština i plesa

Tae bo, odnosno njegova osnova, predstavlja sintezu pokreta i udaraca nogama i rukama. U pitanju su elementi boksa, karatea i tekvondo sporta, kombinovani sa aerobnim pokretima plesa. Iako je praktično u pitanju simulacija pokreta borilačkih veština, ne može se koristiti kao odbrana, ili samoodbrana. Osnovna ideja je da se pojača fizička forma i ojačaju mišići. To su, uz blagodeti za bolji psihički osećaj, i njegove najznačajnije prednosti. Kada se redovno vežba, podiže nivo kompletne snage tela, kao i stabilnost, ali i elastičnost mišića. Daje im bolji i jači tonus, i utiče na jačanje kompletne muskulature tela.

Tae bo pojačava samopouzdanje

Tae bo utiče na kardiovaskulani sistem, poboljšava ravnotežu i fleksibilnost, ali i stabilnost celog tela. Prednosti za srce prvi je uočio i Blanks koji je osmislio tae bo. Naime, nakon nekog vremena, upoređivao je vrednosti pritiska i boljeg opšteg zdravlja kod vežbača i došao do pozitivnih rezultata. Takođe, skoro svi koji su vežbali, izražavali su zadovoljstvo zbog činjenice što u ovom vidu fizičke aktivnosti nema grubih pokreta, direktnog kontakta, bacanja na tle i velike mogućnosti povreda.

Redovno vežbanje podiže raspoloženje i sprečava depresivne misli

Iako se tae bo ne koristi kao tehnika samoodbrane, vežbanje podiže osećaj samopouzdanja. Tome doprinosi i samo saznanje da ste naučili barem elemente odbrane koje su temelj borilačkih veština. Izaziva lučenje serotonina i endofrina, stimuliše sve grupe mišića ali i mentalnu, ne samo fizičku snagu, koordinaciju, brzinu. Vežbači imaju bolji fokus, nemaju „vremena“ za prepuštanje negativnim emocijama, lošim i depresivnim mislima. Sa druge strane, ples i muzika kao deo vežbanja, takođe mogu da podignu raspoloženje.

Osnovni tae bo

U redovnom režimu treninga obično se kroz program vežbanja preporučuju dva nivoa, osnovni i napredni. Osnovni tae bo se svodi na praktikovanje vežbi ručnih i nožnih tehnika karatea, boksa i tekvondo sporta. Uz to, dodaju se koreografije u skladu sa odgovarajućim nivoom fizičke spreme, kako bi vežbači mogli da dobiju optimalan efekat. Tako se izbegavaju preterana opterećenja i povrede mišića, a iz vežbi dobija maksimum korisnih dejstava. Kada se uđe u redovan režim, i osnovni nivo podrazumeva trening intenziteta koji se može smatrati visokim. Na kraju svakog treninga se rade vežbe istezanja (strečing), opuštanje i relaksiranje celog tela.

Napredni tae bo

Na napredni nivo prelaze oni kojima osnovni više nije dovoljan, odnosno, osećaju da bi trening mogao da bude još intenzivniji. Osnovna razlika u odnosu na osnovni je to što se uključuju složenije koreografske tačke. To ne bi trebalo da bude problem jer su osnovni pokreti već uvežbani, a telo priviknuto na određeni režim i intenzitet. Sve rezultira još većim uticajem na mišiće, njihovu stabilnost, izdržljvost, ali i potrebnu elastičnost. Podiže se kompletna fizička forma, i sagoreva više kalorija. Kao i u slučaju osnovnog tae bo, na kraju treninga se valja dobro istegnuti i uraditi vežbe razgibavanja, uz duboko disanje i opuštanje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo