Naslovna / Fitness

Pilates dobro utiče na zdravlje srca i smanjenje stresa

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 20. 11. 2021.

Žene sa visokim pritiskom, koje su samo dva puta nedeljno vežbale pilates, uspele su da snize pritisak i smanje obim struka

pilates Fizička aktivnost za osobe sa srčanim problemima je preporučljiva kao deo terapije, ali uz konsultaciju i pravilan izbor Foto: Shutterstock

Pilates je, kažu ankete, jedna od idealnih aktivnosti za zdraviji načina života, kao i prevenciju nekih bolesti. Povećava fleksibilnost i pokretljivost (opseg pokreta u zglobovima), može da poboljša disanje, držanje i ravnotežu. I to nije sve – pilates vaše srce može da učini zdravijim, uz pridržavanje adekvatnih saveta pri vežbanju.

Brojke jasne, srce se mora što više čuvati

U Srbiji je tokom prošle godine оd bоlеsti srcа i krvnih sudоvа umrlо 55.305 оsоbа, 25.617 muškаrаcа i 29.688 žеnа, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prema podacima Populacionog registra za akutni koronarni sindrom, bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok umiranja u Srbiji sa učešćem od 47,3 odsto svih činilaca ove statistike. Blagovremena dijagnostika, odgovarajuća terapija i prevencija, čiji je sastavni deo i umerena fizička aktivnost, od najvećeg su značaja za veliki deo stanovništva.

Zbog toga su istraživanja koja su pokazala da pilates utiče pozitivno na srce kroz bolje disanje, smanjenje fizičkog i emocionalnog stresa, kao i poboljšanu metaboličku funkciju, dobar putokaz i motivacija za sve one koji imaju svest o potrebi očuvanja što zdravijeg najaktivnijeg mišića našeg tela.

Kakvi su efekti pilates vežbi dva puta nedeljno za žene sa visokim pritiskom

Nakon 55. godine života, veći broj žena nego muškaraca razvije hipertenziju, a prema studiji objavljenoj u International Journal of Cardiology, pilates je efikasan u regulisanju telesne težine i snižavanju krvnog pritiska kod žena kod kojih je hipertenzija dijagnostikovana.

Praćene su žene koje su samo dva puta nedeljno vežbale određene pilates vežbe, a to je, objavili su istraživači, rezultiralo snižavanjem gornjeg (sistolnog), donjeg (dijastolnog) krvnog pritiska, kao i smanjenjem obima struka i kukova. Njihova ukupna telesna težina se nije značajno promenila, što ukazuje na to da su dobile na mišićnoj masi a gubile masnoću, a to je za kardiovaskularno zdravlje izuzetno značajno. 

Da li je pilates bezbedan za osobe sa srčanim tegobama i koje vežbe izbegavati

Sertifikovani instruktor pilatesa Kristi Cooper, modifikuje i prilagođava vežbe i pokrete kako bi se izbeglo da osobe koje imaju srčane bolesti zadržavaju dah ili spuštaju glavu ispod nivoa kukova, zadržavajući taj položaj neko vreme. Ove vežbe su, inače, sastavni deo običnog pilates programa.

– Za moje vežbače sa visokim krvnim pritiskom, u planu vežbi se fokusiram na svedene i „tečne“ pokrete, koji ne zahtevaju veliko opterećenje, ili se mogu odraditi tako da nije potrebno da se zadržava dah. Takođe, izbegavam vežbe kakve su „kratka kičma“ i brzo prevrtanje, a u zavisnosti od težine i starosti, izbegavamo i ramenski most – opisuje Cooper.

Zašto su idealne izometrijske vežbe

Neke studije iz oblasti sportske medicine dokazale su da izometrijske vežbe mogu da utiču na sniženje krvnog pritiska na sličan način kao što to čine aerobne vežbe poput trčanja ili vožnje bicikla. Izometrijske vežbe podrazumevaju držanje mišića u kontrakciji i pod pritiskom u određenom vremenskom periodu, i namenjene su podizanju snage. U takve vežbe, pored ostalih, spadaju plankovi.

Kontrolisani tempo, pažljivo i ravnomerno disanje uz program izometrijskih vežbi, idealna su kombinacija za osobe koje imaju srčane bolesti, uključujući i hipertenziju. Prednost je i što ove vežbe instruktor pilatesa može da modifikuje tako da ne ugrožavate zdravstveno stanje, a da ima efekta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo