Naslovna / Fitness

Vežbe šake za obolele od reumatoidnog artritisa

9:00 - 12. 09. 2021.

Vežbe za šake imaju za cilj da smanje stres zgloba, da održavaju opseg pokreta tokom svakodnevnih aktivnosti i da održavaju elastičnost šaka

vežbe za šake- vežbe za reumatoidni artritis- zglobovi šaka Vežbe za šake mogu nam pomoći da održimo opseg pokreta, elastičnost i snagu naših šaka Foto: Shutterstock

Šake su nam potrebne za sve životne aktivnosti, od držanja predmeta do pisanja, čišćenja, kuvanja…Verovatno ne razmišljamo puno o njima sve dok ne dobijemo reumatoidni artritis (RA) ili drugi artritis koji zahvata naše ruke i te osetljive male zglobove u šakama.

Šake su prve zahvaćene artritisom

Reumatoidni artritis je bolest u kojoj naš vlastiti imuni sistem napada zglobove. Bolest počinje prvo na zglobovima šaka, a zatim se javlja i na drugim zglobovima. Šake i stopala su obično zahvaćeni prvi i to su zglobovi koji su dominantno uključeni kod svakoga RA. Jedan od prvih simptoma reumatoidnog artritisa može biti i nespretnost pri uobičajenim svakodnevnim radnjama – teško je držati četkicu za zube ili češalj, zakopčati dugmad, iseći hleb,  potpisati se… A zakočenost zglobova obično popušta razgibavanjem.

Vežbe pomažu da održimo elastičnost i snagu šaka

Vežbe za šake mogu nam pomoći da održimo opseg pokreta, elastičnost i snagu naših šaka. To nisu univerzalne vežbe za šake koje se uobičajeno propisuju obolelima od reumatoidnog artritisa, već program vežbi koje će reumatolozi, fizioterapeuti ili radni terapeuti posebno prilagoditi za naše šake.

Vežba #1
Podignite ruku uvis, otvorite šaku i raširite prste kojima kao da želite da dodirnete nebo/plafon. Ta pozicija služi kao neutralni početni položaj za duge vežbe šake koje slede. Držati ruku u tom položaju 5 do 10 sekundi.

Vežba #2
ispružite ruku i ručni zglob držite u ispruženom položaju. Prste zatim savijajte ka unutra, prema dlanu, kao da želite da ih povijete ka licu. Pri tome ne savijajte srednje i završne zglobove prstiju. Držite tu od 5 do 10 sekundi.
Možete ponoviti vežbu dva puta dnevno za svaku šaku.

Vežba #3
Savijte ruku u zglobu i podignite je uvis. Držite ispruženim ručni zglob, a zatim krenite da savijate srednji i završni zglob prstiju prema dlanu, jedan po jedan. Zadržite poziciju po 5 sekundi za svaki prst. Ponovite vežbu dva puta dnevno za svih 10 prstiju.

Vežba #4
Savijte ruku u laktu i tako da dlan bude okrenut ka spolja, da ne gledate u njega. Pomoću druge ruke savijte kažiprst prema dole u srednjem zglobu. Zadržite poziciju 10 sekundi. Vežbu ponovite za svaki prst obe šake dva puta na dan.

Vežba #5
Sa ispruženim ručnim zglobom savijte prste prema dlanu tako da ne formirate pesnicu, nego vrhovima prstiju dotičete dlan, a pri tome „sakrijete“ palac ispod prstiju. Držite poziciju 5 sekundi. Ponovite vežbu za obe šake dva puta dnevno.

Vežba #6
Iz položaja ispruženog ručnog zgloba i prstiju, pokušajte palcem i kažiprstom da formirate O slovo tako da se prsti samo vrhovima dodiruju. Po mogućstvu ponovite vežbu sa svim prstima i svaki položaj zadržite 5 sekundi. Ponoviti na obe šake.

Topla voda kao prva pomoć

Navedene vežbe imaju za cilj da održe opseg pokreta i elastičnost šaka u slučaju da bolujete od reumatoidnog artritisa. Ne koriste se za poboljšanje snage, a obzirom na to da će se ona poboljšati samim korišćenjem ruku u svakodnevnom životu. Ako postoji jutarnja zakočenost globa, preporučuje se primena toplog obloga kako bi se zglob otkočio. Na primer, stavite šake pod mlaz tople vode ili ih potopite u kadicu sa toplom vodom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo