Naslovna / Fitness

Kućni poslovi mogu da budu bolji od teretane. Ove aktivnosti najbolje sagorevaju kalorije

Priredio/la: I. N.|9:00 - 09. 05. 2021.

Brisanje prašine i ribanje kade oblikuje ruke, ramena i grudi, dok usisavanjem i brisanjem poda zatežete i donji deo tela

Sat vremena peglanja sagoreva oko 155 kalorija Foto: Shutterstock Sat vremena peglanja sagoreva oko 155 kalorija Foto: Shutterstock

Uz male korekcije, vaša svakodnevna rutina može ujedno da predstavlja i trening. Ako naučite da razumete uticaj pokreta na vaše telo, možete da ih koristite svakodnevno kako biste obavili potrebnu radnju, a ujedno i pospešili sagorevanje kalorija i opšte zdravstveno stanje.

Pojačajte sagorevanje kalorija

Posao, briga o porodici, vreme provedeno u druženju, pripremanju obroka i drugim svakodnevnim aktivnostima, mogu da vas spreče da deo dana odvojite za fizičku aktivnost i posvetite se vežbanju. Ipak, neke aktivnosti koje sigurno svakodnevno upražnjavate mogu da pomognu da ubrzate sagorevanje kalorija.

Kalorija je jedinica energije, pa zato sve što radimo sagoreva kalorije, uključujući disanje i spavanje. Iz tog razloga aktivnosti poput sređivanja kuće ili plesanja mogu da imaju snažan efekat, ako su kondicija i vitka linija ono što želite. Iz tog razloga, nije potrebno da se posvetite dugim treninzima kako biste ovo postigli. Važno je samo da pronađete način da pojačate potrošnju kalorija dok obavljate rutinske poslove.

1. Priprema obroka i sagorevanje kalorija

Pripremu obroka teško je posmatrati kao fitnes, ali seckanje i mešanje zateže ramena i podlaktice, jer zahteva puno mikropokreta koji ciljaju male mišiće. Ukoliko ručno mešate i seckate umesto da se služite kućnim aparatima, pojačaćete efekat. Pored toga, i samo stajanje na nogama dok kuvate korisno je za telo: mišići se istežu, a uspravno stajanje odličan je način za borbu protiv bilo kakvih napetosti koje možete da zadobijete dugotrajnim sedenjem za stolom ili u automobilu.

I sređivanje sudova nakon pripreme obroka ulazi u „trening“. Ručnim pranjem posuđa i brisanjem radne površine u trajanju od oko 30 minuta možete da sagorite 77 kalorija. Ako više volite da koristite mašinu za pranje sudova, dok ređate posuđe i escajg radije čučnite, umesto da se savijate. Dok ponavljate čučnjeve aktivirate noge i gluteus, a za ovaj trud bićete nagrađeni i čistim posuđem.

2. Teretana zvana bašta

Rad u dvorištu je sjajan način vežbanja. Možete umereno do intenzivno da sprovodite aktivnosti poput grabuljanja i lopatanja. Ako ste ljubitelj baštovanstva, imate sreće, jer ne samo što vam ovaj hobi obezbeđuje puno svežeg vazduha, što je neophodno za održavanje zdrave funkcije mozga, već i vežbanje.

Čupkanje korova i okopavanje bašte ima isti efekat kao i trening u teretani, kad je u pitanju gornji deo tela. Zateže ruke i trbušne mišiće, a dok kopate i lopatate oblikujete i butine i bedra. Korišćenje staromodne kosilice podiže puls, što jača srce i pomažući da ga zaštitite od bolesti.

3. Sagorevanje kalorija na igralištu

Igralište nije i ne treba da bude samo za decu. Izlazak napolje i igranje sa decom jeste zabavno, ali i korisno za sve uključene. Imati aktivnu odraslu osobu kao uzor pomaže deci da shvate prednosti zdravog načina života i daje im odličan primer. Aktivnošću napolju, istovremeno, imate priliku da sagorite 155 kalorija za 30 minuta. Jednostavne igre, poput „školica“ ili „žmurki“ razvijaju veštine kretanja, fleksibilnost i koordinaciju pokreta kod dece. Sve fizičke aktivnosti veoma su dobre za zdravlje, pa i one sitne. Oblačenje deteta pred izlazak, podizanje na penjalicu, pa i sama šetnja do igrališta daju dobar rezultat, ako to radite redovno.

4. Čiščenje

Verovatno ste primetili da se dešava da se oznojite prilikom rutinskog spremanja kuće. To je zato što kućni poslovi sagorevaju kalorije, jer tokom njih koristite čučnjeve, zamahe i savijanje, gotovo na isti način kao i dok vežbate. Zapravo, postižete dvostruki efekat: poboljšavate tonus mišića, a dobijate sređenu kuću. Brisanje prašine i ribanje kade oblikuje ruke, ramena i grudi, dok usisavanjem i brisanjem poda zatežete i donji deo tela. Kad pomislite na čišćenje, mislite o njemu kao o treningu. Pustite veselu muziku i bacite se na posao.

5. Pranje veša kao trening

Pranje veša nije mnogo zabavna aktivnost, ali ako znate kojiko je ubacivanje veša u mašinu, prostiranje, peglanje i odlaganje u ormar dobar fitnes trening, možda ćete se rado baciti na posao. Sat vremena peglanja sagoreva oko 155 kalorija, isto koliko i 25 minuta treninga na sobnom biciklu. Za bolje rezultate, dodajte čučnjeve i iskorake dok utovarujete i istovarujete veš iz mašine. Dok peglate stojte uspravno i peglajte obema rukama naizmenično.

6. Šetnja psa i sagorevanje kalorija

Čovek je dizajniran da se kreće, a takvi su i naši psi. Ako imate aktivnog ljubimca, verovatno znate koliko šetnja može da bude fizički iscrpljujuća, ali istovremeno i zabavna. To je sjajna jutarnja aktivnost koja vam daje energiju, čisti pluća i bistri um, a donosi i zadovoljstvo vašem krznenom članu porodice. Posmatranje ljubimca kako trči, juri za pticom ili njuška je najbolje sredstvo za uklanjanje stresa. A ako pustite svog malog ličnog trenera da povuče povodac i pojuri napred, možete da sagorite oko 116 kalorija za 30 minuta. Zar to nije divan način da započnete, a i završite dan?

7. I šoping pomaže sagorevanje kalorija

Kupujte dok ne padnete od umora. Bilo da pazarite namirnice ili praznične poklone, kupovina je neophodan deo našeg života. Predstavlja zadovoljstvo, i mali šoping može da bude dobro sredstvo u borbi protiv depresije, kažu kupoholičari. I dok je jasno da „lov“ tokom rasprodaja može da poboljša raspoloženje, manje je poznato da on može i da poboljša tonus mišića. Premeštanje sa police na policu računa se kao kardio vežba, koja je korisna za srce i sagoreva kalorije, a ne zahteva preveliki napor.

8. „Vežbajte“ i dok sedite

Dugotrajno sedenje može da nanese štetu venama i arterijama, ali ako se vrpoljite dok sedite, možda ćete održati zdrav protok krvi i izbeći neprijatne posledice. Studije pokazuju da je vrpoljenje korisno i za decu i za odrasle. Ovi sitni pokreti čine mnogo, posebno ako radite sedeći. Pomeranje nožnih prstiju, okretanje olovke u ruci, cupkanje nogama, sve te radnje mogu da ometaju one u vašem okruženju. One, međutim, omogućavaju da ublažite stres i pomažu da se usredsredite na svoj zadatak. Pored toga, telo sagoreva 29 do 38 odsto više kalorija dok se vrpoljite, bilo sedeći ili stojeći, što nije dovoljno, pa nije opravdanje da preskočite trening, ali je ipak nešto. Dakle, čak i ako ne osećate nervozu, pokušajte da uključite ovu malu aktivnost u svoju svakodnevnu rutinu.

9. Smeh mnogo znači

Kažu da je smeh najbolji lek, jer je dokazano da i glasno smejanje i blagi osmeh snažno utiču na vaše mentalno zdravlje. Šale i zajednički smeh jačaju vezu među ljudima. Smeh pokreće oslobađanje endorfina, podiže raspoloženje i opušta celo telo, ali čini i više od toga. Smeh pomaže da sagorite kalorije i aktivirate stomačne mišiće. Bez obzira na to da li će vas nasmejati komičan video ili šala prijatelja, delite mimove i unesite u svoj život što više smeha. Rezultate ćete brzo osetiti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo