Naslovna / Fitness

Nordijsko hodanje sagoreva više kalorija od običnog brzog hoda

Priredio/la: M. R.|17:00 - 11. 04. 2021.

Gde god da se nalazite, uz udobne, stabilne patike, slojevitu garderobu i štapove, u prirodi možete da upražnjavate nordijsko hodanje, sve popularniji izbor fizičke aktivnosti

Nordijsko hodanje možete da se bavite u svim sredinama: u gradu, u šumi, na moru, na planini… Foto: Shutterstock

Ako ste uvek želeli da stanete na skije ali iz nekog razloga niste smeli, ako ste aktivan skijaš a snega više nema, evo još jednog načina da oponašajući tehniku i elemente skijanja tj. skijaškog hodanja uradite mnogo dobrog za svoje telo – nordijsko skijanje aktivira više grupa mišića nego obična, pa i brza šetnja.

Možete da hodate uvek i svugde

Oponašajući kretnje i pokrete skijaškog trčanja uz korišćenje štapova koji će vam potpomagati kretanje i stvarati određeni otpor, možete brzo i lako da uskočite u dobru formu, čak iako su vam jedini izbor za šetnju pločnici, ulica ili slabije uređene staze. Ova aktivnost prvobitno je zamišljena kao letnji kondicioni trening za skijaške trkače, a sada se se nordijsko hodanje u Sjedinjenim Američkim Državama svrstava u jedan od omiljenih režima vežbanja, posebno među nešto starijim osobama. Brojne prednosti utiču na to da nordijsko hodanje postaje sve popularnije. Širom sveta, pa i kod nas, organizuju se šetačke grupe i klubovi a razmenjuju saveti u vezi sa opremom i destinacijama.

Prednosti nordijskog hodanja

Nordijsko hodanje kombinuje kardiovaskularne vežbe sa aktivacijom mišića ramena, ruku, trupa i nogu. Kada se hoda bez štapova, aktiviraju se samo mišići ispod struka. Kada dodate štapove, nordijske aktivirate i ostale mišiće gornjeg dela tela, čak 80 do 90 odsto mišića, za razliku od 50 odsto kada „samo“ hodate. Naravno, veća aktivacija mišića utiče i na bolje sagorevanje kalorija, po nekim istraživanjima čak 67 odsto više u odnosu na klasično hodanje koje je takođe efikasno.

Nordijsko hodanje je, takođe, povezano sa smanjenjem i izbacivanjem masti iz tela , „lošeg“ LDL holesterola i triglicerida, depresije, anksioznosti, hroničnog bola i manjeg obima struka. Dakle, indikacije su regulisanje„dobrog“ HDL holesterola, povećanje izdržljivosti, mišićne snage i fleksibilnosti, jačanje kardiovaskularnog sistema i ukupno gledano, bolji kvalitet života.

Prednost je i korišćenje štapova, prvenstveno u smislu stabilnosti, jer imate više kontaktnih tačaka sa zemljom i ne oslanjajući se samo na noge. Preporuka je da se konsultujete u izboru štapova u nekoj od radnji sportske opreme ili sa svojim trenerom.

Osim toga, nordijsko hodanje je zabavno i može biti odlična društvena aktivnost koja širi kontakte, utiče na pozitivan stav prema životu i vuče ka boravku u prirodi.

Štapovi za nordijsko hodanje su dobar oslonac za noge i aktivaciju mišića i iznad struka Foto: Shutterstock

Tehnike ovog vida hodanja

Postoji nekoliko tehnika nordijskog hodanja. Prva je vezana za je tzv. dvostruko oslanjanje koje uključuje postavljanje oba štapa simetrično ispred sebe i izvlačenje prema napred dok pravitene koliko koraka. Dakle, oslonjeni ste na oba štapa koja su ispred, pa napravite nekoliko koraka.

Druga tehnika je pojedinačno oslanjanje, u kome štapovi, doslovno, imitiraju tj.ponavljaju ono što rade stopala, i prate se – jedan štap ispred vas, pa jedan korak za njim. Ovako će se čitavo telo pokretati istovremeno i ravnomerno, a štapovi i noge će koordinirati ritam. Savetuje da se krene ovim načinom i postepeno povećava brzina, uz energično zamahivanje rukom i pozicioniranje štapa.

Preporučuje se svima, uz konsultaciju određenim grupama bolesnika

Doktori kažu da većina ljudi bez problema može da se bavi nordijskim hodanjem, čak i ako imaju problema sa ravnotežom. Njima će štapovi posebno pomoći ne samo u procesu hodanja, već i kasnije. Grupe bolesnika koje treba da se posavetuju sa lekarom su prvenstveno one sa srčanim oboljenjima.

Kada dobijete odobrenje od lekara, nabavite adekvatnu obuću i štapove, odaberite neku lakšu rutu za početak i nemojte se forsirati previše. Kasnije, sticanjem kondicije do koje će sigurno doći, možete da osvojite i neke zathevnije staze, što će vam, uz opšte osećanje pobede i zadovoljstva, podići i samopouzdanje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo