Naslovna / Fitness

Poboljšajte cirkulaciju i smanjite bol u mišićima vežbama sa lopticama

Priredio/la: M. R. |19:00 - 16. 03. 2021.

Razne vrste loptica su pristupačan i lak izbor za korisno vežbanje čak i ako ste ispred računara

Jež ili teniska loptica – jednostavan i lak izbor za vežbanje uvek i svugde Foto: Shutterstock

Lako ćete ih nabaviti a mogu mnogo da pomognu u brojnim problemima koji su sve izraženiji usled slabijeg kretanja, rada od kuće, loše cirkulacije ili smanjenja bola u nekom zglobu ili mišićima. Fitnes jež loptice, loptice za cirkulaciju ili obična teniska loptica su odlični rekviziti za vežbanje.

Vežbajte i dok sedite i radite

Ukoliko provodite veliki deo vremena ispred računara, bilo da je to u kancelariji ili kod kuće, loptice su dobar izbor. Pojačano sedenje utiče na cirkulaciju, a ako ste već skloni ovim problemima, oni će se najverovatnije samo pojačati i reflektovati kroz trnjenje vrhova prstiju, do lakta ili pojedinih delova leđa, dovodeći čak i do efekta vreline koja se preliva sa jednog na drugi deo tela.

Stezanje loptice je poželjno kako bi se pokrenula cirkulacija ne samo u rukama već i u ramenom delu, sve do vratne kičme.

Menjajte ruke i naizmenično stežite lopticu po 20 puta, tri puta za svaku ruku. Ovu vežbu možete da ponavljate više puta u toku radnog vremena ili sedenja, najbolje u toku obaveznih pauza koje pravite u radu, najviše nakon kontinuirana tri sata sedenja i rada (preporučena je pauza od makar 15 minuta sa ustajanjem, istezanjem ili određenim brojem koraka).

Takođe, jež lopticom možete masirati regiju vrata ili neki drugi bolni deo, zbog svoje strukture delovaće i akupresurno na tačke koje stimulišete.

Vežba sa jež lopticom za bolju cirkulaciju dok sedite Foto: Shutterstock

Vežbe za tabane i listove višestruko korisne

Ovde može da pomogne i najobičnija teniska loptica koju možete da koristite na veliki broj načina. Ono što je takođe dobro je što i ovu vežbu možete da radite dok sedite, ali se ona preporučuje i kao deo treninga, bilo da je u pitanju kardio trening ili radite vežbe zagrevanja.

Kruženje po teniskoj loptici pomaže i kod slabe cirkulacije nogu, kod bolnih zglobova, ravnih tabana, bolnih i umornih mišića listova.

Vežbu možete ponavljati više puta, u kancelariji, kod kuće ili u prirodi. Listove možete lopticom da masirate rukom, a ako ste u prilici da legnete, tenisku lopticu stavite ispod lista i kružite po njoj.

Bolja cirkulacija ali i manje bola za umorne noge Foto: Shutterstock

Teniska loptica umesto masažera

Vežbe za vrat i ramena uz pomoć teniske loptice radite tako što ćete stati uza zid sa teniskom lopticom između zida i ramena. Ruku podignite pod pravim uglom savijenu u laktu i prislonite podlakticom na zid, a zatim okrećite lagano glavu levo i desno. Eksperimentišite sa položajem loptice između vrata i ramena i uradite vežbe sa obe strane. Pazite – na belom zidu trenje ostavlja crne tragove.

Ovako možete radite vežbe za rame ili da jačate mišiće gluteusa, ali i da relaksirate regiju „krsta“ Foto: Shutterstock

Ako imate bolove u donjem delu leđa (krsta) ili ste u periodu PMS, evo dobrog predloga za vežbe koje će vas opustiti: lezite na leđa, savijte noge u kolenima i stopala držite čvrsto oslonjena na pod. Stavite dve loptice na mestu kontakta karlice i kuka. Podižite i spuštajte kukove uz kružne pokrete tako da loptice blago masiraju vaše mišiće.

Regiju gluteusa možete da masirate lopticom tako što sedite na podu sa savijenim nogama, oslonite se na ruke sa strane, i telo zabacite blago ka nazad. Postavite lopticu ispod mišića gluteusa sa jedne strane i tu nogu podignite i ispružite, praveći pokrete tako da kotrljate lopticu (kružite iznad nje telom).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo