Naslovna / Fitness

Gumene trake za vežbanje: praktične, lagane i višestruko korisne

Priredio/la: M. R. |19:30 - 25. 02. 2021.

Trake za vežbanje aktiviraju mišiće na isti način kao i vežbe sa tegovima, pomažu u njihovom razvoju, u skidanju masnih naslaga i razvijanju snage

Mnogobrojne prednosti gumenih traka za vežbanje Foto: Shutterstock

Bez obzira što izgledaju neuporedivo jednostavnije od mnogih rekvizita za vežbanje, gumene trake za fitnes možda su i žrtva predrasude da ne doprinose rezultatima. Iz više razloga, ovo je zabluda: pored toga što su lagane i zgodne za pakovanje i nošenje pa možete da vežbate na bilo kom mestu, angažuju velike grupe mišića i daju dobre efekte.

Jednak efekat kao da koristite tegove

Autori jednog istraživanja u Nemačkoj uporedili su efekat vežbanja sa trakama sa različitim nivoima otpora  i efekat vežbanja sa klasičmih tegovima. U istraživanju je učestvovalo 16 žena starosti od 26-55 godina, sa istim uslovima vežbanja i istim, produženim periodima sedenja.

Za mnoge iznenađujuće, razlika u aktivaciji mišića kad se koriste trake i kad se koriste tegovi bila je bez većih odstupanja. Ove trake za vežbanje aktiviraju mišiće na isti način kao i vežbe sa tegovima, pomažu u razvoju mišića, kao i u skidanju masnih naslaga, i razvijanju snage. Trake su, kako je potvrđeno, poslužile i kao deo razbijanja mita da za podizanje nivoa snage morate raditi sa rekvizitima koji imaju veću težinu od vaše telesne – snaga se uvećava pravilnim treningom, režimom ishrane i uz izbor rekvizita koji se najadekvatnije koriste, a ne bespoštednim podizanjem kilograma i kilograma tereta.

Ogroman izbor mogućih vežbi, upotrebite maštu

Vežbanje sa elastičnim trakama može da bude dodatak treningu, a uz savet trenera možete i sami da napravite plan i program treninga samo za njihovo korišćenje. Ono će vam sigurno doneti nove izazove i čari unapređenog i osveženog treninga. U odnosu na to kako ih koristite, tj.koje grupe mišića u različitim stavovima angažujete, izbor je zaista veliki. Ako ih i u broju mogućih vežbi poredimo sa tegovima, u prednosti su, jer su vežbe sa tegovima zbog njihove težine statične i pritom se oslanjamo na silu gravitacije. Tegovi tako prave otpor samo uz vertikalnu ravan a elastične trake uključuju i mogućnost stvaranja otpora po horizontalnoj ravni.

Vežbanje sa elastičnim trakama možete kombinovati sa drugim rekvizitima ali ih koristiti i samostalno Foto: Shutterstock

Dobre i za aktivne sportiste i za rekreativce

Joše jedna od prednosti je to što su veoma efikasne u kombinaciji sa tegovima, recimo, što se pokazalo odlično u korišćenju kod aktivnih sportista. Ova kombinacija pojačava intenzitet vežbanja i utiče na veću mobilnost zglobova. Koriste ih profesionalci u američkom fudbalu a dobri rezultati postižu se u vežbama povećanja tonusa i jačanja bicepsa.

Primer: u ruci držite i teg a elastična traku omotajte i oko ruke i oko noge. Težina + otpor = odličan rezultat u efikasnosti.

Birajte kvalitetnije trake i ne brinite za njihov vek i funkcionalnost

Pre korišćenja traka dobro bi bilo da proverite njhov sastav kako ne bi došlo do neke neželjene alergijske reakcije. Birajte kvalitetnije i trake proverenih proizođača – ako su napravljene od rastegljivog materijala (lateksa ili sintetičke gume), neće se „istegliti“ ni nakon dužeg perioda vežbanja. Nekoliko saveta za njihovo pravilno održavanje: nemojte vežbati na betonu ili nekim drugim površinama koje mogu da ih oštete, sklanjajte ih sa sunca, posle vežbanja ih properite hladnom vodom osušite a potom na njih ispajte dečji puder kako bi se sprečilo lepljenje i pucanje gume.

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo