Naslovna / Fitness

Najnovije otkriće u sportu omogućiće znatno bržu rehabilitaciju nakon povrede

Priredio/la: I. N.|8:00 - 11. 01. 2021.

Novo istraživanje je otkrilo da se vežbanjem jedne ruke pomaže očuvanje mišićne snage i mase drugog ekstremiteta, koji je usled povrede imobilisan

vežbe tegovima

Ekscentrične vežbe pomažu u poboljšanju motorike Foto: Shutterstock

Najnovije istraživanje Univerziteta Edith Covan (ECU) otkrilo je da treniranje jedne ruke može da poboljša snagu i da smanji gubitak mišića druge ruke – a da je ni ne pomerite. Rezultati studije bi mogli da pomognu u rešavanju gubitka mišićne mase i snage u imobilisanoj ruci, kao što je slučaj nakon povrede, i to praktikovanjem ekscentričnih vežbi na suprotnoj ruci.

Prilikom ekscentričnih vežbi, mišići koji se kontrahuju se izdužuju, jer je sila mišića manja od sile otpora – na primer, kada spuštate bučicu, dok lagano sedate na stolicu. Prethodno istraživanje pokazalo je da su ove vežbe efikasnije u povećanju mišićne mase od koncentričnih vežbi, u kojima se mišići skraćuju, na primer pri podizanju bučice ili hodanjem stepenicama naviše.

Nova stanovišta

Profesor ECU Ken Nosaka sa Fakulteta za medicinske i zdravstvene nauke, učestvovao je u međunarodnoj studiji, nakon koje je otkrio da se nalazi do kojih se došlo suprotstavljaju konvencionalnim metodama rehabilitacije i da mogu da poboljšaju rezultate kod pacijenata nakon fizičke povrede i moždanog udara.

– Mislim da bi ovo moglo da promeni način na koji pristupamo rehabilitaciji za ljude koji su privremeno onemogućeni da upotrebljavaju jednu ruku ili nogu. Ako odmah započnemo rehabilitaciju i vežbanje nepovređenog ekstremiteta, možemo da predupredimo oštećenje mišića usled sportske povrede drugog ekstremiteta, a takođe i da ga osnažimo, a bez njegovog pomeranja – rekao je profesor Nosaka.

Efekat na drugi ekstremitet

Istraživanje je obuhvatilo 30 učesnika kojima je jedna ruka imobilisana najmanje osam sati dnevno u trajanju od četiri nedelje. Oni su podeljeni u tri grupe, od kojih jedna nije radila vežbe, jedna je izvodila kombinaciju ekscentrične i koncentrične, a ostali su radili samo ekscentrične vežbe.

Profesor Nosaka je rekao da je grupa koja je uz pomoć bučice izvodila samo ekscentrične vežbe na aktivnoj ruci pokazala porast snage i smanjenje atrofije mišića ili gubitka mase u imobilisanoj ruci.

– Učesnici koji su radili ekscentrične vežbe imali su najveći porast snage u obe ruke, pa je ustanovljen vrlo moćan efekat unakrsnog prenosa – zaključio je Nosaka.

Ova grupa je zabeležila samo dva procenta gubitka mišića u imobilisanoj ruci, u poređenju sa onima koji nisu vežbali i koji su izgubili čak 28 odsto mišićne mase.

– To znači da oni koji ne vežbaju moraju ponovo da povrate sav taj mišić i snagu – objasnio je.

Budućnost rehabilitacije

Profesor Nosaka je dodao da planira da proširi istraživanje na druge mišiće ruku i druge pokrete.

– U ovoj studiji fokusirali smo se na fleksore lakta, jer se ovaj mišić često koristi kao model za ispitivanje efekata imobilizacije na snagu i veličinu mišića, i ovo je i važan mišić za pokrete ruku. Nadamo se da ćemo u budućnosti razmotriti kako ekscentrične vežbe mogu da pomognu u poboljšanju motoričke funkcije, pokreta i fine kontrole mišića, što je posebno važno za pacijente sa moždanim udarom i one koji su u procesu rehabilitacije – objasnio je Nosaka.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo