Naslovna / Deca

Impetigo je zarazno bakterijsko oboljenje kože, često kod dece

Priredio/la: S. M.|13:00 - 08. 01. 2022.

Simptomi impetiga obično se javljaju od drugog do 10. dana nakon infekcije, a najuočnljiviji su plikovi ili rane na koži

impetigo Impetigo je zarazno bakterijsko oboljenje kože izazvano infekcijom streptokokom i/ili stafilokokom Foto: Shutterstock

Impetigo je zarazno bakterijsko oboljenje kože izazvano infekcijom streptokokom i/ili stafilokokom. Pod uticajem infekcije na koži se stvaraju plikovi. Moguće je da bakterije prodru u organizam kroz posekotinu ili ubod insekata. Impetigo se može javiti u svim uzrastima, ali najčešći je kod dece  od 2 do 5 godina. Veoma je zarazna bolest, pa deca ne bi trebalo da idu u vrtić ili školu, a odrasli na posao. Najbolja prevencija bolesti jeste redovna higijena.

Impetigo obično prolazi kroz dve sedmice

Impetigo se češće javlja tokom leta i jeseni, uglavnom u delovima sveta gde je velika vlažnost ili tropska klima. Ne smatra se teškom bolešću i obično nestaje i bez lečenja, u roku od dve nedelje. U nekim slučajevima su moguće komplikacije, koje se leče antibiotskom mašću ili oralnim antibiotikom.

Impetigo obeležavaju plikovi ili rane

Simptomi impetiga obično se javljaju od drugog do desetog dana nakon infekcije. Uočljivi su plikovi ili rane koje pucaju i cure pre nego što se osuše. Ostali simptomi zavise od vrste impetiga koji se javljaju u tri oblika: nebulozni, bulozni, echitema.

Nebulozni impetigo

Oko 80 procenata slučajeva impetiga je ovog tipa. Karakteriše se malim malim plikovima koji se brzo šire, promene su vidljive na licu i ekstremitetima. Kako plikovi pucaju formira se kora boje meda. Takođe može doći do crvenila i otoka. U retkim slučajevima, pacijent može imati povišenu temperaturu. Ovaj oblik čest je kod dece mlađe od dve godine.

Bulozni impetigo

Ova vrsta impetiga karakteriše se sa manje manje plikova, većih dimenzija. Plikovi se pojavljuju na trupu ali, i u ustima. Sadrže bistru ili žutu tečnost, koja vremenom postaje mutna ili tamna.  Obično nema znakova crvenila ili otoka.

Echithema

Kod ove vrste impetiga, čirevi prodiru u dublje slojeve kože, uvučeni su u kožu sa crvenim ili ljubičastim ivicama. Vremenom se može javiti i gnoj.

impetigo

Impetigo se može javiti u svim uzrastima, ali najčešći je kod dece  od 2 do 5 godina Foto: Shutterstock

Impetigo kod odojčadi i dece

Impetigo čini 10 odsto kožnih tegoba kod dece. Kako bi se smanjio rizik, dete sa impetigom treba da ostane kod kuće dok lezije ne zacele, ili najmanje 24 do 48 sati nakon početka uzimanja antibiotika. Lekar će reći kada je bezbedno da se dete vrati u školu. Da bi se smanjio rizik od širenja impetiga, roditelji i staratelji treba da obezbede da deca redovno peru ruke, da izbegavaju grebanje ili dodirivanje rane ili oštećenja kože, da ne koriste tuđe lične predmete. Potrebno je oprati sve rane sapunom i vodom i sve otvorene rane adekvatno zaštiti.  U slučaju da dete ima temperaturu, potrebno je potražiti hitnu medicinsku pomoć, jer novorođenčad mogu da dobiju i meningitis.

Dijagnoza impetiga

Lekar dijagnostikuje impetigo posmatrajući simptome. Stručnjak će proveriti postojanje eventualnih posekotina, potražiti da li na koži ima i tragova nekih drugih bolesti. U slučaju da su simptomi teški, uporni ili se ponavljaju, lekar može da uradi test brisa kojim određuje prisustvo bakterija, kako bi prepisao odgovarajući antibiotik za lečenje.

Cilj lečenja jeste da se ubrza zarastanje rana, poboljša struktura kože, zaustavi širenje infekcije i spreče komplikacije. Stanje se najčešće leči antibioticima, koji se određuju na osnovu vrste bakterija i težine simptoma. Bez lečenja, infekcija obično nestaje u roku od dve do tri nedelje. Ukoliko se stanje leči simptomi se povlače u roku od 10 dana. U većini slučajeva  posle izlečenja nema ožiljaka, iako struktura kože može biti promenjena.

Lokalni antibiotici

Lokalni antibiotici se nanose direktno na kožu. Uključuju masti kao što su mupirocin (Bactroban) i retapamulin (Altabak). Pre nanošenja masti potrebno je oprati pogođena područja toplom vodom i sapunom, kako bi lekovi mogli lakše da prodru u dublje slojeve kože. Ukoliko su simptomi ozbiljni lekar može da prepiše oralne antibiotike, koji se uzmaju tokom sedam dana. Treba imati na umu da su neki sojevi bakterija otporni na antibiotike, što može otežati lečenje infekcije.

Često se u terapiji koriste i maslinovo ulje, beli luk, kokosovo ulje, ulje čajevca. Potrebno je slediti uputstva lekara u vezi sa lečenjem kako bi se sprečilo širenje infekcije. Eterična ulja čajevca ili neka druga, nikada se na nanose na kožu nerazblažena.

Prevencija impetiga

Dobra higijena je najbolji način da se smanji rizik od impetiga. Saveti za sprečavanje impetiga podrazumevaju pranje i dezinfikovanje svih posekotina, ogrebotina, ili ujeda insekata. Savet je da se sva pogođena područja operu neutralnim sapunom, tekućom vodom i lagano pokriju, ako je moguće, gazom. Potrebno je izbegavati dodirivanje plikova, bitno je lične predmete  čuvati odvojeno i prati ih svakodnevno na 60° Celzijusa  ili više. Rukavice se koriste kada se nanosi mast na obolelo mesto, posle čega se operu i ruke. Nokti moraju biti kratki, bitno je često prati ruke.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo