Naslovna / Deca

Beba vežba da plače još dok je u majčinom stomaku

Priredio/la: S. M.|16:00 - 01. 12. 2021.

Prvi plač bebe uopšte nije refleksna radnja, već naučena, tokom 9 meseci provedenih u maminom stomaku

beba Još dok su materici bebe plaču Foto: Shutterstock

Beba je simbol novog života i njen dolazak na svet predstavlja najradosniji događaj, a još dok je u majčinom stomaku, počevši od drugog tromesečja trudnoće, može se osetiti kako beba udara, prevrće se, pa čak i štuca. Međutim, da li ste znali da bebe mogu da počnu da plaču i pre nego što se rode.

Beba vežba plač još u stomaku

Obično se kaže da beba prvi put zaplače kada dođe na svet, odnosno kada se rodi. Ipak, iako trudnice ne mogu da osete ovaj pokret, istraživanja sugerišu da izgleda bebe počinju da vežbaju za ovu veliku prekretnicu pri porođaju i pre nego što udahnu svoj prvi vazduh. Moglo bi se tako reći da taj prvi plač nije refleksna radnja, već naučena tokom devet meseci provedenih u maminom stomaku.

Beba od 33 nedelje sa plačnim izrazom lica

Ultrazvučne tehnologije su nam omogućile da posmatramo fetuse dok se još razvijaju. Video snimak objavljen u časopisu Archives of Disease in Childhood – Fetal and Neonatal Edition prikazuje fetus od 33 nedelje koji na ultrazvučnom profilu pravi izraze lica nalik plaču. Nakon što su istraživači dali fetusu vibracijom i stimulacijom buku, on širom otvara vilicu, uvlači bradu i ispušta tri velika izdaha zaredom dok mu se grudi podižu i glava naginje unazad, završavajući drhtanjem brade. Ovaj pokret je primećen kod 10 fetusa (oko 6 procenata od ukupnog broja skeniranih beba).

Da li je beba zaista plakala u materici?

Da li onda možemo da kažemo da je ova nerođena beba plakala u materici? Zavisi kako definišemo plač. Ako koristimo definiciju „vriska koja izražava snažan osećaj ili emociju“, onda možemo sasvim sigurno reći da bebe ne plaču u materici. Drugim rečima, u amnionskoj kesi ispunjenoj tečnošću, fetusi ne mogu da udahnu, napune pluća i vibriraju vazduh kroz glasne žice da bi počeli da plaču. Za to će ipak morati da sačekaju prvi kontakt sa spoljnjim svetom.

Još pre rođenja beba uvežbava pokrete lica

Tim naučnika analizirao je razvoj izraza lica u materici posmatrajući pokrete fetusa u drugom i trećem trimestru kroz 4D ultrazvučno snimanje. Ti izrazi lica, uključujući „plak-lice-geštalt“ i „smeh-geštalt“,  mogu biti prethodnici izraza lica koji se koriste van materice. Ovi preliminarni izrazi lica razvijaju se oko 24 do 35 nedelja a trudnica ne može da ih oseti. Fetus uvežbava pokrete lica plakanja pre rođenja, pripremajući ga da postane funkcionalan kada udahne prvi put i ispusti onaj dugo očekivani jauk koji signalizira njihov dolazak.

Da li je plač fetusa povezan sa bolom

Nepoznato je da li fetusu vibriraju glasne žice u pokušaju da napravi zvukove u materici. Čak i da su uspeli da naprave zvučni talas u tečnosti, verovatno ne bi bio dovoljno jak da putuje kroz amnionsku tečnost. Takođe ne znamo dali su ovi pokreti plača na bilo koji način povezani sa bolom ili nelagodnošću kod fetusa. U sprovedenim studijama  fetusi su pokazivali ove izraze lica bez bilo kakve stimulacije. Primečeni izrazi nisu bili odgovor na bilo kakvu stimulaciju od strane istraživača.

Izraz lica nerođene bebe – probni rad za mišiće

Izrazi lica igraju važnu ulogu u postnatalnom povezivanju i komunikaciji između roditelja i deteta. Izrazi lica nerođene bebe mogu delovati kao neka vrsta probnog rada za mišiće lica. Cilj studije jeste da pomogne istraživačima da razviju koristan alat za identifikaciju razvojnih poremećaja i drugih zdravstvenih problema u materici. Fetus sa razvojnim ili zdravstvenim problemom možda neće pokazati ove izraze lica u isto vreme kao što bi to činio zdrav fetus.

Fetus bez suza

Razvoj punog izraza lica se uči nakon rođenja u društvenom kontekstu interakcije sa ljudima.  Bebe ne počinju „društveno“ da se smeju pre osme nedelje života.  To dragoceno kikotanje beba dolazi tek sa četiri do šest meseci. Međutim, njihova lica razvijaju ove sposobnosti nedeljama pre rođenja. Fetusi takođe ne proizvode suze. Plakanje sa suzama obično ne počinje pre četvrte nedelje, kada su suzni kanali bebe dovoljno zreli da formiraju suze.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo