Naslovna / Deca

Pet zabluda o dojenju u koje i dalje verujemo

Piše: E. K.|9:00 - 28. 09. 2020.

Zbog manjka podrške i obilja poluinformacija, mnoge mlade mame odustaju od dojenja, pa u Srbiji samo 13 odsto beba sisa nakon šestog meseca života

mama i beba Mamino mleko je uvek spremno Foto: Shutterstock

Mada dobro znaju da od njihovog mleka nema bolje hrane, da dojenje štiti i njihovo zdravlje i zdravlje njihovih novorođenčadi, da dojenje štedi i novac i vreme, da jača vezu između majke i deteta, mnoge mlade mame odustaju od dojenja nakon samo šest nedelja. Iako u mnogo čemu zaostajemo za razvijenim i bogatim svetom, po ovome stojimo rame uz rame sa Amerikom, Nemačkom, Britanijom ili Francuskom. Loši statistički podaci ne služe na čast ni nama ni njima, ali ni ne čude.

O najčešćim zabludama u vezi sa dojenjem s kojima se mlade mame susreću, za e-kliniku govori Danijela Kuljanin, viša patronažna sestra iz telefonskog savetovališta „Halo beba“.

Zabluda 1: Treba izbaciti noćni podoj

Ako je odmorna i naspavana, mama će imati više mleka. Zato treba da izbaci noćne podoje, a da hranjenje bebe formulom, na flašicu, preuzme tata.
Naravno da je svima, naročito mladih majkama potreban san, ali ne zbog proizvodnje mleka, već zbog sveopšteg zdravstvenog stanja.

Proizvodnja ne zavisi od toga da li je dojilja spavala četiri ili osam sati već od ponude i potražnje. Ako su bebine potrebe veće, telo proizvodi više mleka i obrnuto. Svaki put kad se podoj zameni mlečnom formulom, mamino telo „zaključuje“ da su bebine potrebe manje, pa će lučiti manje mleka.
Rešenje: Gledajte da dremnete svaki put kad beba zaspi, a u međuvremenu je dojite kad god zatraži.

Zabluda 2: Beba mora da se uobroči

Ako beba nije „uobročena“, u njenom želucu će se mešati polusvareno i nesvareno mleko, pa će imati bolove i gasove. Da biste to izbegli, ne dojite je kad zatraži, već isključivo na tri sata.

Infantilne kolike su fiziološki normalna i prolazna razvojna pojava. Javljaju se zato što novorođenčad imaju nerazvijen sistemo organa za varenje koji sazreva polako. Kako beba raste, tako sazrevaju njena creva i želudac, a grčevi se proređuju. Obično prestaju oko trećeg meseca.
Rešenje: Postavite bebu tako da pravilno sisa, da uz bradavicu obuhvati i deo oreole. Tako će izbeći gutanje vazduha, koje doprinosi pojavi grčeva, a uz to se potrudite da beba podrigne nakon svakog podoja.

Zabluda 3: Male grudi – malo mleka

Da bi majka mogla da doji bebu, ona mora da ima velike, pune i jedre grudi. U malim dojkama nema mleka.
Kao što količina mleka ne zavisi od sna, tako ne zavisi ni od veličine dojke. I ovde se sve svodi na bebine potrebe, odnosno na zakon ponude i potražnje. Žene sa izuzetno velikim grudima neće imati ni mililitar mleka više od žena sa malim grudima zbog veličine.

Obe će imati tačno onoliko mleka koliko je njihovim bebama potrebno, više od toga ako se izmlazaju ili manje ukoliko bebu dohranjuju formulom.
Rešenje: Ne bavite se brojem brushaltera i ne slušajte glasine. Dojite vaše čedo svaki put kad zatraži, biće mleka.

Zabluda 4. Dojenje oduzima previše vremena

tata i beba

Mladim mamama pomoć je neophodna Foto: Shutterstock

Mame koje hrane bebe svojim mlekom po čitav dan ne rade ništa drugo.
Ovo je jedna od većih zabluda, jer dojenje štedi vreme, jer nema grejanja vode, razmeravanja formule, podešavanje temperature spremljenog mleka, nema pranja i sterilisanja bočica. Mamino mleko je uvek spremno. I danju, i noću, i u kući, i van nje.
Rešenje: Umesto da neko zamenjuje mamu u hranjenju bebe, može da je odmeni u kuvanju ručka, peglanju, čišćenju kuće, vođenju starije dece u vrtić ili u školu.

Zabluda 5: Dojenje isključuje lekove

Mame koje doje ne smeju da uzimaju nikakve lekove, čak ni one protiv bolova i temperature.
Iz nekog razloga žene oduvek veruju da je uzimanje lekova razlog da prestanu da doje. To, u najmanju ruku nije sasvim tačno. Postoji čitav niz medikamenata koji mame koje doje mogu i moraju da piju bez ikakvih rizika po bebu. Jedino je važno da lek odredi lekar ili farmaceut. Ovo je posebno važno za žene koje pate od hroničnih oboljenja, imaju jako visoku temperaturu ili imaju neku bakterijsku infekciju.
Rešenje: Ako vam je potreban bilo kakav lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo