Naslovna / Deca

Kristina Brajović Car: Kako da pripremite svoje ćerke za prvu menstruaciju

Piše: eKlinika|9:00 - 17. 04. 2021.

Sa devojčicama treba otvoreno i na vreme razgovarati i davati im jasne odgovore na sva pitanja, savetuju psiholozi

menstruacija Prva menstruacija javlja se najčešće između 12. i 13. godine života Foto: Shutterstock

Razgovori o reproduktivnom zdravlju i menstruaciji mogu biti neprijatni i za decu za roditelje, ali su veoma važni, jer pravovremeno savetovanje i pružanje jasnih informacija, može omogućiti deci da lakše prihvate i prebrode period puberteta. Deca treba da znaju šta ih i zbog čega očekuje.

Kada započeti temu o prvoj menstruaciji i na koji način?

O menstruaciji sa devojčicama ne treba razgovarati samo jednom u nekom određenom životnom dobu, već je najbolje temu pokrenuti rano i kako devojčica odrasta, a samim tim i njeno razumevanje, nadograđivati znanje koje pružate. Prva menstruacija, koja se još naziva i menarha, javlja se najčešće između 12. i 13. godine života, ali može nastupiti i ranije, u retkim slučajevima čak i u osmoj godini, zbog čega je bitno da devojčice na vreme budu informisane.

− Činjenica je da se ta granica pomera i da ne postoji neki određeni period koji treba sačekati, kao što je to bilo pre digitalne revolucije, kada je informisanje zaista bilo pod kontrolom roditelja. Sada ne postoji definisana donja granica kada bi trebalo pričati o toj temi − kaže za portal eKlinika psiholog Kristina Brajović Car.

Prilagodite razgovor uzrastu deteta

Na primer, ako vas dete sa pet godina upita čemu služe tamponi ili higijenski ulošci, možete reći da odrasle žene svakog meseca krvare iz vagine, ali da se ovo krvarenje ne dešava zbog neke fizičke povrede, već da je to prirodan način na koji se telo priprema za mogućnost trudnoće, dok se ulošci i tamponi koriste da krv ne bi dospela na odeću. Smatra se da deca sa šest-sedam godina mogu da razumeju osnovne stvari o menstruaciji.

Započnite temu

− U sadašnje doba sveopšte infomisanosti, realnost je će ovaj razgovor više biti odgovor na pitanja dece, a ne da će roditelji započinjati temu. Odgovor treba da bude prihvatajući, informativan i podržavajući − dodaje naša sagovornica.

Ipak, ukoliko vam deca ne postavljaju pitanja o menstruaciji, možete sami započeti temu. Potražite pogodne trenutke, recimo kada vam postave pitanja o pubertetu ili telesnim promenama, o tome odakle dolaze bebe ili dok zajedno u prodavnici kupujete tampone ili higijenske uloške.

Treba uzeti u obzir da je moguće i da je vaše dete nešto čulo o trudnoći i menstruaciji od svojih vršnjaka u školi, te možete i vi postaviti pitanja, kako biste proverili kakva je njihova predstava o tome. Savetuje se da na sva pitanja koje vam dete postavi o ovim temama odgovarate jednostavno i direktno.

Znaci koji najavljuju prvu menstruaciju

Pre svega devojčicama treba reći kada bi mogle da očekuju svoju prvu menstruaciju. Iako to nije određena godina života, postoje znaci koji mogu nagovestiti skoro javljanje menarhe. Tipično je da menarha nastupi dve godine nakon početka razvijanja grudi kod devojčica, dok drugi znak može biti pojava vaginalnog sekreta, obično šest meseci do godinu dana pre prve menstruacije.

razgovor majke i ćerke tinejdžerke

Razgovor treba da bude prihvatajući i podržavajući Foto: Shutterstock

Razgovarajte i o reproduktivnom zdravlju

Važno je i objasniti zašto se menstruacija dešava, što može ujedno biti i uvod u priču o reproduktivnom zdravlju i trudnoći: jednom mesečno dolazi do hormonskih promena u organizmu žene kada se unutrašnji zid materice priprema da primi oplođenu jajnu ćeliju. Kada do ovoga ne dođe, zid se ljušti i tada se dešava menstrualno krvarenje.

− Prva menstruacija otvara pitanje zdravlja, što je mnogo važanije, jer u tom trenutku devojčice već mogu da se vakcinišu protiv Humanog papiloma virusa naglašava naša sagovornica.

Uspostavljanje regularnog ciklusa, u smislu da se krvarenje javlja jednom mesečno, u proseku na 28 dana, očekuje se dve do tri godine nakon prve menstruacije. Naučite ćerke da samostalno prate ciklus obeležavanjem kalendarskih dana početka i kraja mentrualnog krvarenja, budući da neredovan ciklus ili krvarenje između menstruacija mogu ukazati na zdravstvene probleme.

Simptomi i održavanje higijene

Razgovarajte sa svojim ćerkama i o simptomima koje mogu očekivati pre i tokom menstrualnog krvarenja, poput promena raspoloženja, razdražljivosti, osećaja nadutosti, javljanja akni, bola u grudima i donjem delu leđa, menstrualnih grčeva.

Takođe, bitno je uspostaviti dobre higijenske navike, što podrazumeva savetovanje o održavanju lične higijene, pravilne upotrebe higijenskih uložaka i tampona, kao i njihovu redovnu zamenu. Predugo ostavljanje tampona ili uložaka stvara pogodne uslove za razvoj infekcija.

Bez tabua i stida

− Važno je da roditelji prekinu tu tradiciju vezivanja tabua, stida i sramote za ovu temu. Razgovor o menstruaciji je normalan proces i sastavan deo intimnosti između roditelja i deteta− zaključuje psiholog Kristina Brajović Car.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo