Naslovna / Deca

Noćno umokravanje dece nemojte ignorisati. Evo kada da se obratite lekaru

Piše: E. K.|8:00 - 21. 11. 2020.

Stručnjaci naglašavaju da nevoljno noćno umokravanje kod dece treba lečiti, a ono je kod nas često praćeno osećanjem stida, kako kod dece, tako i kod roditelja

Nevoljno umokravanje tokom noći jedan je od najčešćih problema u dečijem uzrastu, a često je praćeno osećanjem stida, kako kod dece, tako i kod roditelja, zbog čega se u određenom broju slučajeva izbegava obraćanje medicinskim stručnjacima.

Procenjuje se da se pri polasku u školu svako deseto dete noću umokrava, te je važno srušiti stigmatizaciju i skrenuti pažnju na situacije u kojima treba potražiti pomoć lekara.

Zašto dolazi do noćnog umokravanja?

Između ostalog, nasledni faktori igraju značajnu ulogu. Naime, ukoliko su oba roditelja u detinjstvu imala noćna umokravanja, verovatnoća da će se i kod njihovog deteta javiti ovaj problem je 75 odsto. Kada je samo jedan od roditelja imao isti problem, šanse u tom slučaju su 25 odsto.

Pored genetskih faktora, razlog može biti i hormonski disbalans, smanjena proizodnja antidiuretskog hormona (vazopresina) kod neke dece, zbog čega dolazi do povećanog stvaranja mokraće u snu.

Čvrst san i smanjen funkcionalni kapacitet bešike mogu biti uzroci, dok je kod samo malog broja dece noćno umokravanje posledica urođenog ili stečenog oštećenja ili oboljenja nervnih struktura odgovornih za pravilno funkcionisanje mokraćne bešike, mokraćne bešike i mokraćnih kanala ili mišića.

Urinarne infekcije, dijabetes i hornična konstipacija takođe mogu dovesti do noćnog umokravanja.

Psihološki problemi posledica, a ne uzrok

Stručnjaci naglašavaju da je jedna o najčešćih zabluda verovanje da je noćno umokravanje posledica psiholoških problema deteta, dok je realnost zapravo obrnuta. Kod dece koja se noću umokravaju, a naročito ako se sa lečenjem ne otpočne na vreme, često dolazi do emotivnih i socioloških poremećaja, ali oni su uvek posledica, a ne uzrok.

Kada se obratiti lekaru?

Uspostavljanje kontrole mokrenja je proces koji se uči, a najveći procenat dece postigne kontrolu između druge i treće godine života, dok se do pete godine povremeno umokravanje noću ne smatra poremećajem.

Ipak, ukoliko se noćno umokravanje nastavi nakon pete godine ili se ponovo javi nakon nekoliko meseci izostanka, kao i u situacijama kada je praćeno bolovima tokom uriniranja, neobično povećanom žeđi, roze ili crveno obojenim urinom, tvrdom stolicom i hrkanjem, tada se treba obratiti pedijatru.

Kako se tretira noćno umokravanje kod dece?

Izbor terapije zavisi od prirode uzroka koji je doveo do problema noćnog umokravanja, te je u slučaju povećanog stvaranja mokraće tokom noći terapija izbora, prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, dezmopresin. Ovaj lek je sintetička zamena za gorepomenuti hormon, vazopresin.

Kada je smanjeni kapacitet mokraćne bešike osnovni urozk, tada se preporučuje upotreba Enureza Alarma. Ovaj uređaj nakon detekcije umokravanja proizvodi zvučni alarm, sa ciljem da probudite dete, ne bi li mokrenje završilo u toaletu. Kod neke dece može se koristiti kombinacija dezmopresina i Enureza Alarma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo