Naslovna / Deca

Poremećaj artikulacije može da se utvrdi na sistematskom pregledu, priča nam logoped Dušan Trbojević

Piše: Srećko Milovanović|9:00 - 06. 11. 2021.

Deca uče imitiranjem, podsticanjem i vežbanjem, zato je najbitnije provoditi sa detetom što više kvalitetnog vremena

govor kod dece Logoped Dušan Trbojević: Godina pre polaska u školu je važan period u kojem treba obratiti pažnju na pravilan izgovor glasova Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Kako govore deca i mladi u Srbiji danas, posebno osnovci i srednjoškolci u doba pandemije i svakodnevnog druženja sa računarima i telefonima, da li su još više osiromašili govor? Kako uočiti probleme u izgovoru pojedinih glasova i koliko je za pravilan govor bitno da deca budu više u kontaktu sa roditeljima i drugarima, nego sa računarima? Sve su ovo pitanja koja u određenoj fazi razvoja deteta dolaze pred roditelje.

Sistematskim pregledom uočava se poremećaj artikulacije

– Razvoj izgovora glasova kod svakog deteta je individualan i postepeno se razvija. Neka deca vrlo pravilno artikulišu glasove u ranom uzrastu, dok druga imaju teškoće, kada je u pitanju njihovo savladavanje.  Bitno je napomenuti da se usvajanje izgovora glasova odvija po određenom razvojnom redosledu. Neki glasovi se usvajaju pre ostalih. Svaki glas ima normu kada je nervno-mišićna struktura za njegovo formiranje zrela – objašnjava u razgovoru za eKlinika portal logoped Dušan Trbojević i dodaje da je redovnim sistematskim pregledima moguće uočiti problem koji se tiče poremećaja artikulacije, odnosno odstupanja u odnosu na norme govono-jezičkog razvoja.

– Takođe, kada je u pitanju loš izgovor glasova, neophodno je utvrditi uzrok njegovog nastajanja. Sa pune tri godine, ukoliko je dete jezički razvijeno, neophodno je napraviti kontrolu kod logopeda, gde se primenom adekvatnih baterija-testova detektuje broj oštećenih glasova, i u zavisnosti koji su glasovi distorzovani, planira se praćenje – ističe Trbojević.

Najčešći artikulacioni poremećaji kod dece

Kada je reč o najčešćim greškama u izgovoru dece, to podrazumeva nepravilnost, odnosno nemogućnost izgovora pojedinih glasova, a da je pri tom fond reči deteta zadovoljavajući i da je rečenica gramatički adekvatna.

-Ispoljavaju se u vidu nedostatka glasa-omisije, zamene nerazvijenog glasa drugim glasom  (supstitucija) i oštećenjem pojedinih glasova – distorzija. Problemi u izgovoru se kreću od lakih smetnji u artikulisanju, do nemogućnosti razumevanja govornog iskaza, što za posledicu može da ima razvijanje negativnog stava u govoru. Najčešći artikulacioni poremećaji kod dece su  poremećaj izgovora glasova Č, DŽ, Š, Ž, S, Z, C, Ć, Đ, R, LJ, K i G – priča nam logoped Dušan Trbojević.

Obratite pažnju na izgovor godinu dana pre polaska u školu

Poremećaj glasova je najučestaliji govorno-jezički poremećaj na predškolskom uzrastu i kao takav, čest je uzrok roditeljskih nedoumica da li je vreme da svoje dete odvedu kod logopeda.

– Ima roditelja koji veoma rano primećuju kod svoje dece da ne izgovaraju određene glasove, dok je drugima takav način izgovora simpatičan i često ga podražavaju, tepajući detetu. Postoje i oni koji očekuju da će se takav način izgovora sam od sebe ispraviti, što se uglavnom ne događa i gubi se dragoceno vreme za ranu intervenciju. Godina pre polaska u školu je važan period u kom treba obratiti pažnju na pravilan izgovor glasova, kako kasnije dete ne bi imalo teškoća u usvajanju veština čitanja i pisanja – poručuje čitaocima eKlinika portala Dušan Trbojević.

Redovnim sistematskim pregledima dece u okviru primarne zdravstvene zaštite, kako navodi, mogu da se uoče odstupanja u govornom i jezičkom razvoju. Kada je u pitanju izgovor glasova, logoped Trbojević naglašava da detaljan sistematski pregled u četvrtoj godini može da nam ukaže na odstupanja u artikulacionom razvoju deteta, gde se planira svakako i dalji tretman, u zavisnosti od glasova koji su oštećeni.

Jake emocije kao uzrok mucanja

Mucanje takođe nije retka pojava kod dece. U ranom uzrastu, mucanje se javlja u periodu između 2. i 5. godine života. A kao pojava, mucanje je češća kod dečaka. 

– U tom periodu razvoja mucanje nastaje kao posledica ubrzanog misaonog toka, sa jedne i nedovoljnog fonda reči sa druge strane. Povezuje se sa povećanim interesovanjem deteta za svet koji ga okružuje, a kao uzrok može da bude i neki emotivno jak događaj. Uloga roditelja je tada veoma bitna kako bi se problem prebrodio – ističe Trbojević.

Strane reče i psovke štete razvoju govora

Sadržaji sa društvenih mreža i igranje igrica svakako utiču na fond reči dece, što prouzrokuje nedostatak veštine u mogućnostima izražavanja tinejdžera, kao i siromaštvo njihovog vokabulara.

Razne društvene mreže, koje mladi najviše koriste, karakteriše velika količina anglicizma, psovki, žargona… koji se preslikavaju na njihov govor. Roditelji moraju da povedu više računa, da više čitaju deci i obraćaju pažnju na to šta i kako govore deci, jer kao što govore roditelji, tako će govoriti i deca. Uloga roditelja je najbitnija, s obzirom na to da se govor uči slušanjem i da je konstantna stimulacija ključ za rano progovaranje objašnjava logoped Trbojević.

Provoditi što više vremena sa decom

– Jako je bitna stimulacija u ranom uzrastu, gde se koriste pojednostavljene reči, koje su propraćene izrazom lica i govorom tela, kao i posebnom intonacijom. Dakle, preko učenja pesmica i brojalica, i kroz kasniji period bogaćenja fonda reči. Deca uče imitiranjem, podsticanjem i vežbanjem. Najbitnije je provoditi sa svojim detetom što više kvalitetnog vremena, posebno sa detetom koje je u fazi progovaranja. Stimulisanje govora se sprovodi kroz zajedničke igre, imenovanja pojmova i radnji iz neposrednog okruženja, kroz usmeravanje pažnje na pojmove iz slikovnica. Postoji mnogo saveta kako roditelji da podstiču decu u svom govorno-jezičkom razvoju, ali i bez njih svaki roditelj treba da zna da dete uči govor imitacijom i zato je jako bitno da dete bude usmererno na nas roditelje i na reči koje mu mi izgovaramo – savetuje logoped Dušan Trbojević.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
SVETLANA DIMITROV
14:11, 07. 11. 2021.
Odgovori

NEMA BOLJEG LOGOPED OD DUŠANA TRBOJEVIĆA. ON JE PROSTO ROĐEN ZA TO.

Ivana
22:31, 07. 11. 2021.
Odgovori

Sva deca Beograda su išla kod Dušana ❤️

Ivana
22:28, 07. 11. 2021.
Odgovori

Sva deca Beograda su išla kod Dušana❤️

Ivana
22:30, 07. 11. 2021.
Odgovori

Čovek koji voli i zna svoj posao!

Ivana
22:33, 07. 11. 2021.
Odgovori

Sva deca Beograda su išla kod Dušana❤️
Čovek koji voli i zna svoj posao ❣️

Bojana
15:40, 09. 11. 2021.
Odgovori

Bravo lepo plavo oko nisam ni sumljala da ceš biti naj u svemu cime se baviš pozdrav

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo