Naslovna / Deca

Kad se dete žali na bolove u nogama, ne brinite. Možda samo raste!

Piše: V. Marić Brajković|7:00 - 19. 11. 2020.

Iako svi roditelji znaju da deca rastu na mahove, da „džigljaju“ preko noći, nema te majke i tog oca koji će, kad im se čedo požali na bolove u nogama, pomisliti da je to posledica rasta

Bolovi izazvani naglim rastom uvek se javljaju u mišićima butina, potkolenica ili iza kolena, a nikad u zglobovima Foto: Shutterstock

Između 25 i 40 odsto dece u periodima intenzivnog rasta otežano hoda zbog bolova u butinama i potkolenicama. Srećom, nema razloga za brigu. Reč je o normalnoj i bezazlenoj pojavi koja samo deluje strašno. Rastući bolovi nisu bolest, ali pogađaju veliki broj mališana uzrasta od tri do pet i od osam do 12 godina.

Iako će većina lekara, kada im opišete tegobe, samo da slegne ramenima, ne škodi da dete zbog sopstvenog mira odvedete u dom zdravlja, a posle možete i u šoping. U periodima intenzivnog rasta intenzivno raste i potreba za novom, većom odećom i obućom.

Noću boli najčešće i najsnažnije

Bolovi izazvani naglim rastom uvek se javljaju u mišićima butina, potkolenica ili iza kolena, a nikad u zglobovima. Dete se na njih žali uglavnom kasno popodne, pre spavanja i tokom noći. Ponekad se dešava da dete legne veselo i lepo raspoloženo u krevet, i da se probudi usred noći zato što oseća snažan bol u nogama.

On se, naglašavaju roditelji koji su se sa ovim već susretali, nikada ne javlja oko kostiju ili u zglobovima, uvek i isključivo u mišićima. Iz tog razloga, neki lekari veruju da su bolovi rasta zapravo bolovi koji se u mišićima javljaju usled celodnevnog trčanja, skakanja, pentranja, šutiranja…

Dodir olakšava tegobe i bolove

Da nešto nije u redu roditelj može da posumnja čak i ako mu dete ništa ne kaže ako mališan šepa, izbegava da se osloni na nogu, ako odbija da hoda i traži da ga nose… Polovina roditelja će pomisliti da se dete folira, a drugoj polovini će kroz glavu proći najcrnje dijagnoze. Na sreću, u slučaju bolova od rasta nije teško utvrditi o čemu je reč.

Za razliku od bolova uzrokovanih ozbiljnim bolestima, stanjima i poremećajima, koji se pogoršavaju usled dodira, ovde to nije slučaj. Deci koju boli rast na dodir, masaža, savijanje i uvijanje nogu prija bilo da to rade roditelji, bilo da ih lekar testira.

Dijagnoza se relativno lako postavlja

Upravo je ovo jedan od najboljih pokazatelja za postavljanje dijagnoze, pa će pedijatri retko tražiti da se urade analiza krvi, rentgensko snimanje ili neki drugi pregled. Dodatna ispitivanja tražiće ako bolovi u nogama ne prestaju i ako se javljaju ujutro. Tražiće ih i ako se pojave otok ili crvenilo, visoka temperatura i osip, gubitak apetita, slabost i umor. Ovi simptomi nikada ne prate bolove od rasta i zato je važno da lekar utvrdi šta ih izaziva.

Šta može da pomogne dok bolovi ne prođu:

  • Masaža mišića
  • Istezanje i savijanje nogu (kao kod prsnog plivanja)
  • Grejanje mišića termoforom
  • Analgetici na bazi paracetamola i ibuprofena

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo