Naslovna / Deca

Drvene igračke su najbezbednije za zdravlje, i nisu „na dugme“ već traže angažman deteta

Piše: Danijela Tadić |9:00 - 30. 04. 2021.

Obična drvena igračka često je mnogo veći podsticaj za razvoj mašte i kreativnosti deteta od šarenih i svetlećih igračaka na dugme. Jedna činjenica je, ipak, čini neprocenjivim blagom za vaše dete

drvene igračke-deca-zdravlje Neadekvatna igračka može da dovede do povreda, ali i razvoja ozbiljnih bolesti Foto: Pexels

Drvena igračka, koja će pre svega biti bezbedna za zdravlje deteta, pa potom razvijati maštu, kreativnost, inicijativu i inteligenciju sve je češći izbor mnogih roditelja, pedijatara i dečjih psihologa. Na tržištu je dostupna šarenolika ponuda igračaka, pa često i onih koje mogu negativno da utiču na plodnost, jetru i praktično sve organe osetljive na toksine.

Nekad se igrali lukom i strelom, pucaljkom od zove, frulicama…

U nekim slučajevima neadekvatna igračka može da dovede do povreda, ali i razvoja ovih ozbiljnih bolesti, upozoravaju stručnjaci koji su govorili za eKlinika portal. U prošlosti su se deca u Srbiji uglavnom igrala drvenim igračkama – drvene praćke, luk i strela, pucaljka od zove, klis i maška, svirala, saonice, drvene lutke i male preslice deca su pravila uz malu pomoć roditelja. Ove igračke su se nasleđivale, jer deci je uvek zanimljivo da vide kako su se to njihovi roditelji igrali, ekološki su prihvatljive i imaju i veliku emotivnu vrednost.

Drvene igračke čuvaju zdravlje

Stručnjaci koji su govorili za eKlinika portal slažu se da su drvene igračke pravi izbor za decu iz više razloga, i to pre svega zdravstvenog. Uočeno je da, na primer, lako savitljive igračke od plastike sadrže ftalate, koji su toksični po reproduktivne organe, remete rad hormona, izazivaju astmu i alergije, što potvrđuje i pedijatar prim. dr Ruža Bajić.

– Drvene igračke uglavnom nemaju oštre ivice, pa čuvaju decu i od povreda. Izrađene su od prirodnog materijala, ekološki su prihvatljive, uglavnom su premazane lakom i prirodnim bojama, pa su deca i s te strane bezbedna. Nekada roditelji popuste pod pritiskom dece, pa im ugode birajući šarenu igračku ne razmišljajući da neke od njih, sadrže opasne materije, koje mogu na duge staze, nekada oštetiti zdravlje deteta – kaže za dr Bajić.

Šta znači reciklažna oznaka 3

Naša sagovornica savetuje roditelje da pri izboru igračke obavezno provere da li ona ima reciklažnu oznaku 3 (trougao u kojem se nalazi broj 3), jer je to upozorenje da je igračka napravljena od polivinil hlorida, PVC plastike i da sadrži ftalate, toksične materije na koje su najosetljivija deca do 5 godina, tinejdžeri i trudnice .

– Ftalati su ispitivani na miševima. Dokazano je da deluju negativno na više sistema, posebno kada je u pitanju dečji organizam u razvoju, gde su ćelije i tkiva vulnerabilni i osetljivi na toksine, a ftalati su praktično toksini. Uočeno je kancerogeno dejstvo, nepovoljan uticaj na reproduktivne organe i na jetru. Roditelji, i svako ko savetuje kupovinu igračaka, morao bi da vodi računa o tome da ftalati tokom igre ulaze u organizam deteta. Ovi toksini mogu da pogoršaju stanje astme i alergijskog rinitisa, pri kontaktom s kožom mogu da izazovu ili pogoršaju već postojeći ekcem – upozorava doktorka Ruža Bajić.

Igračka kao okidač za neplodnost

Ukoliko dete gricka takvu plastičnu igračku štetne materije se apsorbuju u krvi i na taj način dolaze do reproduktivnih organa, jetre, dojke.

– Kod muškaraca posebno dolazi do prevremenog puberteta i poremećaja tkiva testisa, tako da, muška deca i kasnije muškarci imaju sporije spermatozoide što smanjuje plodnost. Kod žena izazivaju kancer dojke, probleme toksičnog oštećenja jetre znači – praktično napadaju sve osetljive organe na toksine. Tako da ja savetujem prirodne materijale i drvene igračke. Detetu treba objasniti i da su drvene igračke bolje za igru, bezbednije i da praktično nemaju nikakav negativan uticaj na zdravlje. Savetujem da se koriste i u kolektivnim smeštajima za decu, a roditelji neka obavezno provere oznake o bezbednosti koje su na samoj igrački – kaže dr Bajić.

Doktorka upozorava i da se sve igračke zbog zdravlja dece redovno održavaju i da se biraju oni materijali koji ne privlače prašinu. Drvene igračke su i zato, kako navodi dr Bajić, dobar izbor, jer mogu da se lako prebrišu krpom, uz malo alkohola i vode.

Koncentracija ftalata ne sme biti veća od 1 odsto

Alternativa za bezbednije hemikalije ALHem je pre dve godine pokrenula kampanju „Igračka plačka“ pošto je na uzroku od 15 testiranih plastičnih igračaka i predmeta za negu dece otkrila opasne ftalate.

– Godine 2019. zatražili smo vanredni sanitarni inspekcijski nadzor. Posle te inicijative bezbednost igračaka je usklađena s evropskim propisima. Pravilnik o bezbednosti igračaka sadrži i listu zabranjenih supstanci u prilogu – to su alergeni i slično, ili im je koncentracija ograničena. Koncentracija ftalata ne sme biti veća od jedan odsto, a mi smo pronalazili i proizvode gde je ta koncentracija i do 30 odsto. Kada su u pitanju igračke, postoje jasne zabrane, ali još nije zakonom regulisana upotreba kada je reč o robi široke potrošnje, plastične torbe, rančevi, pernice – kaže za eKlinika portal programski koordinator ALHem Jasminka Ranđelović.

drvene igračke - deca-zdravlje

Kada su u pitanju igračke postoje jasne zabrane Foto: Pexels

Kako je plastika ukinuta u Evropskoj uniji

Pored navedene reciklažne oznake 3, Ranđelović naglašava da se izbegavaju i predmeti sa reciklažnom oznakom 7, jer su to predmeti od polikarbonata koji mogu sadržati bisfenol A (BPA).

– Pre svega, mekane lopte, lutke i igračke i sav program za plažu, na naduvavanje – ne treba koristiti. PVC se veoma lako ispušta, naročito pod delovanjem toplote, i stvara mastan osećaj u rukama i specifičan miris. Ne znači da sva PVC plastika ima ftalate, jer postoje i zamene za njih, ali savet je roditeljima da pažljivo gledaju navedene oznake upozorenja. „Mekana plastika gruba istina“,najnovije je istraživanje iz ove godine, gde smo testirali proizvode od plastike za svakodnevnu upotrebu, tašne, školski pribor, papuče, kabanice . U ovim proizvodima ftalati su još uvek dozvoljeni. U junu prošle godine, zabranjena je upotreba ftalata u robi široke potrošnje na nivou Evropske unije, sada preti opasnost da ti proizvodi dospeju na naše tržište. Dobili smo obećanje od Ministarstva zaštite životne sredine da je u planu da se ove godine to zabrani i kod nas – kaže Ranđelović.

Na sajtu Ministarstva trgovine postoji baza podataka nebezbednih proizvoda – NEPRO. Ranđelović upućuje potrošače na ovu bazu i naglašava da svako ima pravo da vrati kupljeni nebezbedni proizvod i traži vraćanje novca. Potrošačima je na raspolaganju i aplikacija Scan4Chem za proveru sadržaja opasnih hemikalija u proizvodu.

Birajte igračke bez gotovih rešenja

Dobra igračka mora biti izrađena od prirodnih materijala, da bude manipulativna i kreativna, kako bi se dete lako s njom igralo i tako razvijalo motoričke i intelektualne potencijaleIgračku valja birati u odnosu na uzrast deteta, u najranijem uzrastu treba izbegavati teške i velike igračke, jer dete od 9 meseci nema još razvijenu motoriku za takvu vrstu predmeta.

Ekološki je najokretnije da budu od drveta, starije dete može da koristi i teže i kompaktne igračke i one koje su različite. Savetujem igračke sa što manje boja. Na predavanjima kažem da nisu dobre igračke roboti, mislim na bilo koju igračku koja radi na pritisak, na struju ili baterije, jer one daju gotova rešenja. Birajte za decu one igračke koji im nude mogućnost ispitivanja, istraživanja. Dete ne treba pasivno da koristi igračku, već da mu ona budi radoznalost, da se pita šta ja tu mogu da nadogradim ili kako da je rastavim – kaže logoped Milica Vakić.

Drvene igračke su dobre, ali koje „igračke“ su nezamenjive za dete

Igračke na dugme često čine dete samo posmatračem, guše kreativnost i inicijativu, tvrdi Vakić.

Nisu dobre te igračke koje rade sve same, više nego dete. Dobra igračka treba, pre svega, da bude bezbedna, prilagođena uzrastu, da bude manipulativna, razvojno podsticajna, da ne radi na baterije. Ali, moram da kažem da su najdraža detetova „igračka“ roditelji, jer su oni ti koji imaju zadatak da stimulišu i zaintrigiraju dete. Pre svega neka se roditelji igraju s detetom, jer ono uživa gledajući ih kako se igraju s njim. Pružite svojoj deci to malo zadovoljstvo – poručuje Milica Vakić.

Dobre, jer nisu na dugme

Neki pedagozi smatraju da su drvene igračke dobar izbor zato što nisu na dugme. Dete mora da ih pokrene, da im pruži glas. Mogu se koristiti i za rešavanje problema, slaganje od većeg ka manjem obliku i suprotno, za razvoj motorike… Dete će morati, kako se smatra, da koristi i više mašte i intelekta kad se igra ovakvim igračkama. Teško ih je polomiti ili oštetiti i mogu ostati kao uspomena na detinjstvo i predmet koji će deca naslediti od roditelja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo