Naslovna / Deca

Mnogo je načina da animirate decu. Uključite ih u kuhinjske aktivnosti – osećaće se korisno

Priredio/la: M.R.|9:00 - 01. 05. 2021.

Možda imate prevelika očekivanja od dece tokom pandemije. Ona, ipak, ne mogu duži vremenski period da provode radeći jedno te isto

deca- kuhinja-pomoć Dozvolite deci da razvijaju maštu, kreativnost i samostalnost Foto: Pexels

Nove okolnosti koje je nametnula pandemija korona virusa promenile su mnoge porodične navike i nametnule nove rutine. Mnogi su bili primorani da rade od kuće, što je ponekad bilo sve, samo ne jednostavno. Deca, kog god starosnog doba bila, takođe su promenila svoje ponašanje, sa jednom važnom prednošću – ona su fleksibilnija, prilagodljivija, ali i sklona malim i velikim manipulacijama kako bi dobila ono što žele.

Deca fleksibilnija, ali i lakše prelaze granice

Roditelji, sa druge strane, kako bi što bolje akumulirali stres i prevazišli novonastalu situaciju i kako bi ona ostavila na decu što manje trauma, često idu linijom manjeg otpora, pristaju na sve što deca traže ili im, jednostavno, u zamenu za malo mira i predaha, dozvole ono što inače ne bi previše korišćenja mobilnih telefona i kompjutera, pa i neke igre koje često prelaze granice. U pandemiji ili van nje, sa decom morate biti mudri kako biste sačuvali živce, ali i autoritet. Ona su neumorna i zahtevaju mnogo energije, pažnje i usredsređenosti roditelja. za početak, napravite plan sprovođenja aktivnosti  i pokušajte da on važi za sve ukućane. Uspostavljanje ove vrste reda će mnogo pomoći u sprovođenju novih rutina, raspodeli i obavljanju poslova i obaveza.

Pokušajte da ostanete mirni

Sigurno da nije jednostavno kada ste u toku važnog online konferencijskog poziva ili sastanka, a dete baš u tom trenutku traži nešto i ne želi da odustane – ne da ne želi da odustane, već to ponavlja i traži kao, „pokvarena ploča“. Ako duboko ne udahnete vazduh nekoliko puta, postoji šansa da odreagujete tako da to bude neprijatno i za kolege, ali i stresno za dete. Brojte do 10 i duboko udahnite, pre nego što odgovorite, a dete mirnim tonom zamolite da sačeka, jer ste sada zauzeti. Važno je da ne potpadnete pod pritisak promene ponašanja koje deca uvek žele da vam nametnu, ali je takođe važno i da zadržite staloženost. Ako odreagujete burno, prenećete stres i na dete, a vi ga se nećete osloboditi.

Ograničite vreme korišćenja tableta i gledanja televizije

Nemoguće je u digitalnoj eri deci zabraniti pristup elektronskim uređajima. Dobra organizacija u ovom smislu bi moglo da bude nešto što možete da okrenete u svoju korist ograničite deci vreme korišćenja elektronskih uređaja . Kada su svesna da će imati određeno vreme za igru ili online surfovanje, neće praviti problem u drugim terminima, a vi za to vreme možete da uradite neke poslove, jer znate da će, skoro sigurno, biti mirni. Provera sadržaja je drugo pitanje, koje takođe – ne smete da zanemarite.

Razgovarajte

Bilo da je tema korona, neka fudbalska utakmica, dogovor o planovima, neki stresan događaj ili nešto uzbudljivo, razgovarajte! Razgovarajte o emocijama koje svi ponaosob osećate – posebno deca, o tome kako možete zajedno da se usredsredite na dobre stvari, a da učinite da one loše budu manje traumatične za sve.

Igrajte se „detektiva“

Kada vas nešto u ponašanju dece muči, ako upadaju u konflikte i često nerviraju ili vas roditelja ili ostalu decu, braću i sestre, razmislite šta bi moglo da bude uzrok takvog ponašanja. Ako je razlog dosada, istražite zajedno mogućnosti koje bi im se mogle učiniti zanimljivim i zabavnim. Ako su deca tužna ili zabrinuta, i za to mora da postoji razlog. Možda su pod stresom, a plaše se da to podele sa vama, koji god da je razlog u pitanju. Pokušajte da saznate, a ako ne uspete ni tako, porazgovarajte sa nekim od njihovih drugara ili rođaka, ili nekim sa kim provode vreme.

Uključite ih u neke poslove ujedno im razvijajući samostalnost i maštovitost

Možda imate i prevelika očekivanja od dece koja ne mogu da provode vreme radeći jedno te isto duži vremenski period. Jedan od mudrih načina da ih aminirate, a u isto vreme zabavite, uz to da su vam na oku, jeste da ih uključite u neku svoju aktivnost, u kuhinji recimo. Vodite računa samo da to bude bezbedno. Ako vam nešto pomognu, osećaće se korisno, a ako je neka nova aktivnost u pitanju, biće im i zanimljivo. U ovom smislu čak i lonci i šerpe mogu da imaju svoju ulogu (očekujte karneval zvukova, ali i to će vam dobro doći da „trenirate živce“). Uključivanje novih igračaka ili predmeta takođe ima svoju funkciju u smislu razvijanja mašte, kreativnosti i samostalnosti. I tom prilikom možete „ukrasti“ neki minut mira za sebe što će vas rasteretiti pritiska.

Ne ustručavajte se da zatražite pomoć

Ako ste daleko od baka, deka, dragih prijatelja ili rodbine, koristite društvene mreže da sa njima komunicirate, a u to možete da uključite i decu. Bake, deke, tetke ili ujaci, ako su raspoloženi, mogu sa decom kvalitetno da provedu vreme, a da vama daju malo prostora i vremena da ga potrošite samo na sebe.

Ne zaboravite sebe i svoje potrebe

Uglavnom ste toliko umorni da jedva čekate da padnete u krevet. Ipak, ako primenite neki od prethodnih saveta koji mogu malo da vas rasterete, to vreme utrošite što kvalitetnije. Bacite mobilni telefon, odspavajte, pročitajte nešto, ili vežbajte jogu. Ove stvari neće vašu decu pretvoriti u anđele, ali će vam pomoći da budete više uravnoteženi i da pronađete momente za pronalaženje neophodnog mira, pa makar bio i kratkotrajan. To bi moglo da bude veoma značajno kada stigne sledeći naporan period i kada ima dosta šanse da opet brzo „puknete“ ili gubite živce. Pandemija još nije gotova, biće potrebno još strpljenja, a i kada se okonča – ovi obrasci ponašanja jesu osnova za roditeljstvo koje je manje naporno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo