Naslovna / Deca

Dete koje je preležalo covid 19, čim se oporavi treba da primi MMR i druge vakcine iz kalendara imunizacije

Piše: M.Rajić|8:00 - 23. 03. 2021.

Nema razloga da dete ne prima vakcine po kalendaru vakcinacije, ako je njegovo opšte zdravstveno stanje zadovoljavajuće, kažu u Udruženju pedijatara Srbije

Ne odlagati MMR vakcinu ako je dete zdravo Foto: Shuttershock

Čak i ako je dete preležalo covid 19, čim se oporavi treba da primi MMR vakcinu, a Republička komisija za oblast zdravstvene zaštite dece dala je još prošle godine detaljnu preporuku o vakcinaciji dece u toku pandemije.

Svako zdravo dete, ako nema drugih kontraindikacija, treba da primi vakcinu

– Ako je prošlo dovoljno vremena posle kovid infekcije, kao i bilo koje druge zarazne virusne bolesti (za sada nije poznato da postoji razlika), na nadležnom pedijatru je da proceni stanje deteta i da se pristupi vakcinaciji – kaže za eKliniku prof. dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije.

Naš sagovornik navodi da se podrazumeva da i kod drugih zaraznih virusnih oboljenja tipa ovčijih boginja, recimo, mora da prođe određeni period oporavka, dve do tri sedmice, i da za sada, u ovom jednogodišnjem periodu iskustava sa pandemijom covid 19nema dokaza da je preležana kovid infekcija kontraindikacija za duži vremenski period u smislu bilo kakve druge vakcinacije.

Ne želeći, kako kaže, da zauzima ulogu arbitra u određivanju tačnog broja dana koji bi trebalo da prođe pre potencijalne vakcinacije, prof. dr Konstantinidis napominje da je ključno objektivno zdravstveno stanje deteta, jer veliki broj njih i nema potvrđen covid 19 testom zbog blaže kliničke slike i simptoma sličnih drugim respiratornim infekcijama.

– Covid 19 infekcija, sama po sebi, ima kada se preleži potpuno isti status kao i bilo koja druga infekcija, čak i sa nešto težom kliničkom slikom,. I, ako nema drugih kontraindikacija za primanje MMR vakcine, apsolutno nema razloga da se vakcinacija po kalendaru imunizacije odlaže – kaže prof. dr Konstantinidis.

Preporuka Republičke stručne komisije za vakcinaciju dece u vreme pandemije

Na inicijativu i preporuke Udruženja pedijatara Srbije, Republička stručna komisija za oblast zdravstvene zaštite dece je prošle godine donela sledeće preporuke:
● Treba poštovati Zakonom predviđeni raspored obavezne imunizacije (kalendar vakcinacije) uz striktno pridržavanje preporučenih zaštitinih mera u zdravstvenim ustanovama gde se imunizacija sprovodi
● Pre ulaska u zonu vakcinacije je obavezno trijažno ispitivanje sa ciljem da se vakcinišu isključivo zdrava deca bez epidemiološkog rizika (važi i za pratioca koji popunjava epidemiološku anketu)
● Dozvoliti prisustvo jednog pratioca, poželjno je ne budu stariji od 65 godina
● Pratioci i deca, osim odojčadi, moraju nositi maske
● Poželjno je raditi samo zakazane vakcinacije uz poštovanje termina da bi se sprečilo nepotrebno čekanje
● Novorođena deca covid negativnih majki 19 (kao i zdravih trudnica koje nisu ispunjavale kriterijume za testiranje) se vakcinišu u porodilištu na uobičajen način (prema kalendaru vakcinacije)
● Novorođena deca majki sa potvrđenom covid 19 infekcijom se ne vakcinišu u porodilištu (bez obzira na njihove rezultate testiranja), BCG vakcinacija se obavlja posle navršenih 28 dana života (ukoliko je dete bilo zdravo), a testiranjem majke i deteta dokazano odsustvo covid 19 infekcije. Hepatitis B vakcinacija se obavlja prema kalendaru vakcinacije
● U slučaju porođaja trudnice sa suspektnom covid 19 infekcijom (koja prethodno nije laboratorijski potvrđena), potrebno je obaviti neodložno testiranje porodilje

a) ukoliko je porodilja covid pozitivna, BCG vakcinacija se obavlja posle navršenih 28 dana života (ukoliko je dete bilo zdravo), a testiranjem majke i deteta dokazano odsustvo covid 19 infekcije. Hepatitis B vakcinacija se obavlja prema kalendaru vakcinacije
b) Ukoliko je porodilja covid negativna, novorođenče se vakciniše u porodilištu BCG i Hepatitis B vakcinom (prema kalendaru vakcinacije)

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo