Naslovna / Deca

Sve prednosti dojenja za mame i bebe

Piše: V. Marić Brajković|9:00 - 22. 01. 2021.

Majčino mleko jača imunitet bebe, a dojenje ima brojne prednosti po mamu

mama doji bebu

Majčino mleko prilagođeno je potrebama deteta Foto: Shutterstock

Nema bolje hrane za bebu od majčinog mleka nije samo puka konstatacija. Svaka beba dobija baš ono što joj je potrebno za pravilan rast i razvoj i to u idealnom sastavu prema uzrastu i polu. I tu prednostima dojenja nije kraj.

Savršeno u svakom smislu

– Majčino mleko prilagođeno je potrebama baš njenog deteta i menja se kako beba raste. Mleko za dečake i za devojčice nije isto. Čak i u toku jednog dana i u toku jednog podoja sastav mleka se menja da bi pratio potrebe deteta. Majčino mleko je uvek dostupno, higijenski ispravno, odgovarajuće temperature, besplatno. Ishrana mlečnim formulama ne samo što ne može da zameni ishranu majčinim mlekom, već i predstavlja značajno opterećenje za porodični budžet – kaže prim.dr Olga Stanojlović, načelnik Odeljenja neonatologije Kliničko-bolničkog centra „Zvezdara“.

Prednosti za bebu

Majčino mleko obezbeđuje dojenom detetu optimalni rast i razvoj, štiti ga od infekcija, naročito crevnih i infekcija disajnih puteva, dokazano utiče na intiligenciju i kognitivni razvoj.

Dojenje smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta, kao i od nekih formi raka u detinjstvu. Dugoročne prednosti dojenja su smanjen rizik za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti kasnije u životu, kao što su dijabetes, povišen krvni pritisak, bolesti srca i krvnih sudova, gojaznost. Prednosti dojenja ispoljavaju se posle nekoliko meseci dojenja i izražnije su što je dojenje duže – objašnjava dr Stanojlović.

Čuva zdravlje mame

Mnogo je prednosti i za majku ako doji. Štiti je od raka dojke i raka jajnika, kao i od osteoporoze kasnije u životu. Pomaže bržem skupljanju materice, pa tako smanjuje rizik od krvarenja i infekcije posle porođaja.

Skida masne naslage

Dojenje pomaže gubitak masnih naslaga nastalih tokom trudnoće. Mame se boje da zbog dojenja neće brzo povratiti svoju težinu i izgled pre trudnoće, ali zapravo im dojenje u tome pomaže – kaže pedijatar.

Dobro i za porodicu i za društvo

Dojenje je najjeftiniji i najisplativiji način podizanja deteta; koristi za zdravlje majke i deteta doprinose dobrobiti porodice.

– Dojenje bi trebalo da bude jedan od najvažnijih zdravstvenih prioriteta svake zemlje i po značaju za javno zdravlje poredi se sa vakcinacijom. Izračunato je da se svaki dinar uložen u promociju i podršku dojenju društvu vraća kao 35 dinara kroz unapređenje zdravlja dojene dece i njihovih majki – ističe dr Stanojlović.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo