Naslovna / Deca

Mikroplastika otkrivena u posteljici nerođenih beba

Priredio/la: I. V.|7:00 - 25. 12. 2020.

Nučnici kažu da čestice plastike mogu dugoročno da oštete fetus

nerodjena-beba Planeta je toliko zagađena da čak prodire i do fetusa Foto: Shutterstock

Uz pomoć raman spektroskopije mikroplastične čestice prvi put su otkrivene u posteljici nerođenih beba u Rimu, što je za istraživače „činjenica koja izaziva veliku zabrinutost“. Uticaj mikroplastike na ljudsko telo i na zdravlje još uvek nije poznat. Ali, posle otkrića mikroplastičnih čestica u posteljici nerođenih beba, naučnici upoziravaju da hemikalije koje mogu dugoročno da nanesu štetu ili poremete imuni sistem fetusa u razvoju. Kako su dospele u posteljicu, još uvek se ne zna, ali se veruje da su ih majke unele te čestice kroz hranu ili ih udahnule.

Mikročestice iz ambalaže, boja, kozmetike…

Čestice su pronađene u posteljici četiri zdrave žene koje su imale normalne trudnoće i porođaje. Mikroplastika je otkrivena i na fetalnoj i na majčinoj strani placente i u membrani unutar koje se fetus razvija. Pronađeno je desetak plastičnih čestica, a analizirano samo oko 4 odsto svake placente, pa se veruje da je ukupan broj mikroplastike bio mnogo veći. Sve analizirane čestice su plastične mase koje su obojene u plavo, crveno, narandžasto ili ružičasto i možda su izvorno dolazile iz ambalaže, boja, kozmetike ili proizvoda za ličnu negu.

Dete ili kiborg

Veličina mikroplastike bila je uglavnom 10 mikrona (0,01 mm), što znači da je dovoljno mala da se unese u krvotok. Čestice su možda ušle i u tela beba, ali istraživači to nisu mogli da procene.

– To je poput rađanja kiborga. Plod se ne sastoji samo od ljudskih ćelija, već od mešavine bioloških i neorganskih celina – izjavio je tim povodom dr Antonio Ragusa, direktor akušerstva i ginekologije u bolnici San Giovanni Calibita Fatebenefratelli u Rimu i koji je vodio ovu studiju objavljenu u časopisu Environment International. Istraživači su koji su radili na studiji su zaključili da „zbog presudne uloge placente u podršci razvoju ploda, koja deluje kao interfejs sa spoljnim okruženjem, prisustvo potencijalno štetnih čestica plastike je vrlo zabrinjavajuća stvar. Potrebno je izvršiti dalje studije kako bi se procenilo da li prisustvo mikroplastike može pokrenuti imuni odgovor ili može dovesti do oslobađanja toksičnih zagađivača, što će rezultirati raznim posledicama.“

Adaptirano mleko i plastične bočice

Naučnici smatraju da potencijalni efekti mikroplastike na fetus uključuju smanjeni rast fetusa. Zagađenje mikroplastikom pogađa svaki deo planete, od vrha Mont Everesta do najdubljih okeana. Već je poznato da ljudi sitne čestice plastike konzumiraju hranom i vodom, ili ih udišu. Njihov efekat na telo nije poznat, ali naučnici kažu da postoji hitna potreba za procenom problema, posebno za novorođenčad. Naučnici su otkrili da bebe hranjene adaptiranim mlekom u plastičnim bočicama gutaju milione čestica dnevno. Istraživači su 2019. izvestili o otkrivanju čestica zagađenja vazduha na fetalnoj strani posteljice, ukazujući da su čak i nerođene bebe izložene zagađenom vazduhu od motornog saobraćaja i sagorevanja fosilnih goriva.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo