Medicinski informativni portal
Naslovna / Deca

Kakve reakcije možete da očekujete kada beba primi vakcinu

Priredio/la: I. V.
8:00 - 21. 12. 2020.

Kada u prvim mesecima života dobiju vakcinu, bebe obično dožive neke neželjene efekte, ali pedijatri poručuju  roditeljima da je to uobičajena reakcija detetovog organizma

beba vakcina Nema dokaza da MMR vakcina ima veze sa autizmom Foto: Shutterstock

Od samog rođenja bebe moraju da prime nekoliko vakcina – BCG vakcinu, Hepatitis B vakcinu, kombinovanu petovalentnu vakcinu (IPV DTaP Hib), MMR vakcinu… Ali, odmah nakon primanja vakcine deca osećaju neke posledice kao šti su temperatura, gubitak apetita, nenormalno plakanje, povraćanje, bol i otok oko mesta uboda. Pedijatri naglašavaju da te reakcije nisu retkost i nisu nužno znak da nešto nije u redu, kao ni da roditelji ne bi trebalo da imaju osećaj griže savesti, jer vakcinacijom ipak štitite dete od potencijalno fatalnih bolesti.

Zašto se javljaju neželjeni efekti

Međutim, vakcine mogu da imaju neželjene efekte, a ako vaše dete nema nijednu od njih, ne brinite, to je sve u redu. Zašto ponekad postoje neželjeni efekti na vakcine? Ti efekti ukazuju da vakcina „radi“, stimuliše imunološki sistem tako da on može da prepozna bakterije ili viruse u budućnosti i zaštititi dete od bolesti. Bez obzira na druge simptome koje deca imaju, ukoliko ne primaju tečnost i ne reaguju, treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć.

1. Temperatura 
Temperatura je vrlo čest neželjeni efekat vakcinacije. Generalno se javlja kao odgovor na infekciju. I dok vakcine ne zaraze vašu bebu, imuni sistem tela stimuliše se na isti način, odnosno pokušava da izazove imunitet, i tako može da se razvije temperatura.

2. Gubitak apetita
Gubitak apetita često se javlja kada dete ima temperaturu. Zato, nemojte previše da se iznenadite ako vaše dete na neko vreme odbija hranu. Međutim, morate biti oprezni da beba ne dehidrira. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, obratite se svom lekaru:

  • upala fontanela (meka tačka) na glavi
  • nekoliko ili nimalo suza kad zaplaču
  • suva usta
  • pelene su manje mokre
  • pospanost
  • ubrzano disanje.

3. Nenormalno plakanje
Ako otkrijete da beba plače više nego obično nakon vakcinacije, znajte da niste usamljeni. Istina je da biste mogli da imate nekoliko prilično neprospavanih noći nakon što je beba dobila vakcinu.

4. Bol i otok oko mesta uboda igle 
Nije ništa iznenađujuće ako se vašoj bebi zacrvena koža oko mesta uboda igle i pojavi se otok, koji je bolan na dodir. Pedijatri kažu da je lokalna reakcija poput ove vrlo česta. Ako vaša beba pokazuje da je boli zbog bilo kakvog otoka na mestu gde je dobila vakcinu (obično na rukama ili na nogama), možete da joj date neki lek na bazi paracetamola kako biste joj olakšali bol. I ne paničite – ovo je uobičajeni neželjeni efekat vakcine. U slučaju da se otok pogorša ili ne nestane, obratite se svom pedijatru.

5. Dijareja
Ako primetite da vašoj bebi posle vakcine nije dobro i da su pelene više prljave nego obično, to može da ima veze sa vakcinisanjem. Ukoliko se simptomi pogoršavaju ili ako postoje znaci da je beba dehidrirala, javite se lekaru.

6. Mini ospice
MMR vakcina, na primer, može da imati neke specifične neželjene efekte – mini ospice i mini zauške. Mini ospice mogu se javiti 6 do 10 dana nakon što vakcina izazove temperaturu, gubitak apetita i osip. Mini zauške javljaju se 14. do 21. dana nakon vakcinacije i izazivaju temperaturu i otečene žlezde. Ako vaše dete dobije bilo šta od ovoga, pedijatru kažu, ne brinite, nije ništa zarazno.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend