Naslovna / Deca

Evo zašto nikad ne treba na silu da povlačite kožicu na piši dečaka!

Piše: V. Marić Brajković
9:00 - 11. 11. 2020.

Kod održavanja higijene dečaka, mnoge roditelje zanima šta treba da rade sa pišom, odnosno kako treba da ga čiste

dećak se sa mamom igra sa jesenjim lišćem

Vodite računa da kako održavate higijenu dečaka Foto: Shutterstock

Kako pravilno održavati higijenu genitalija kod beba dečaka, česta je dilema mladih mama. Strah i neobaveštenost glavni su problem, a zapravo, ovi mali rituali brzo pređu naviku, vrlo su laki i brzo se nauče.

– Koža koja pokriva glavić penisa povlači se nežno unazad, samo koliko može da bi se izbrisale bele naslage. Za brisanje koristite tupfer vate natopljen mlakom toplom vodom. Bele naslage na penisu proizvodi su lojnih žlezda i normalna su pojava, ne brinite. Dečaci do tri godine imaju fiziološku fimozu, odnosno suženje i kožica se ne može prevući do kraja. Kožica se povlači unazad  samo do granice pokretljivosti,onoliko koliko može, a da ne boli. Zatim se ispere toplom vodom i kožica se vrati nazad – savetuje Anđelka Kotević, stručni saradnik u telefonskom savetovalištu „Halobeba“. 

Ne povlačite kožicu mnogo unazad

Ako roditelj prevuče kožicu previše nazad, možda više neće moći da se vrati, što dovodi do parafimoze, odnosno bolnog oticanja penisa, a kožica ostaje stegnuta ispod glavića. U ozbiljnim slučajevima parafimoze potrebno je hirurško lečenje, odnosno obrezivanje i uklanjanje kožice.   

Javite se lekaru ako dete ne piški u mlazu

Ukoliko roditelji primete da dečak ne može da piški u jednom mlazu, a da kožica ne može da se prevuče ni blago nazad, za savet treba da se obrate lekaru. Ni u ovom slučaju ne treba sami da potežu ili navlače kožicu, već će lekar, ukoliko je potebno, odrediti način lečenja.  

Naime, tokom prvih nekoliko godina života, kožica je zaglavljena na glavi penisa. Ova membrana se prirodno odvaja i to je proces koji nikada ne treba požurivati.

Čak i ako se glava penisa i kožica prirodno odvoje u novorođenčadi, kožica možda još uvek neće moći da se povuče jer je otvor na njoj kod bebe dovoljno velik samo za prolaz urina.

Posle velike nužde obavezno je pranje

– Kod presvlačenja, ako je beba imala stolicu, najbolje je dobro oprati toplom vodom i bebi sapunom zaprljane delove – savetuje Kotević.

Bebu potom posušite blagim tapkanjem peškirom i po potrebi namažite kremom za bebe koje čuvaju kožu od ojeda i iritacija. Češće menjanje pelena i pamučna odeća umnogome pomažu u očuvanju zdrave kože bebe.

Iako su devojčice zbog anatomske građe podložnije urinarnim infekcijama, i dečaci mogu da „zarade“ bakteriju ukoliko se beba dečak ne presvlači odmah posle velike nužde ili je dugo u peleni punoj urina.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend