Naslovna / Deca

Neka beba spava na leđima. Evo zašto je to najbezbednije…

Piše: e-Klinika|8:00 - 22. 10. 2020.

Beba treba da spava u krevecu, bez prekrivača i cucli i u sobi sa roditeljima do prvog rođendana…

Obavezno prijaviti pedijatru ako se dete teško budi i ima neke druge nespecifične tegobe Foto: Shutterstock

SIDS je sindrom iznenadne smrti novorođenčadi, kojem su izložene se bebe mlađe od godinu dana, posebno one koje još nisu napunile šest meseci. Ne uzrokuju ga ni infekcije, ni lekovi, ni genetika, ali postoje stvari koje povećavaju rizik.

Izloženost duvanskom dimu je faktor rizika

SIDS je češći kod prevremeno rođene dece i dece koja su na rođenju imala malu telesnu težinu. Rizik je veći i ako je majka pre i tokom trudnoće konzumirala alkohol ili narkotike. Veći je i kod beba koje su pre i nakon rođenja bile izložene duvanskom dimu i kod beba sa čestim respiratornim infekcijama.

Sindrom iznenadne smrti češće se javlja u zimskom periodu, u uzrastu od 4. do 6. meseca i češće pogađa decu koja ne sisaju i decu koja koriste cuclu. Sindrom iznenadne smrti starijeg deteta javlja se kod dece starije od godinu dana, najčešće u snu − navode stručnjaci na sajtu Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Od prvog dana beba treba da spava na leđima

Da su deca pošteđena svakog zla, nijedan roditelj ne bi morao da sazna da SIDS pogađa 38,7 od 100.000 mališana. Ovo je zvaničan podatak Centra za kontrolu bolesti CDC i treba ga ozbiljno shvatiti. Da sve bude još strašnije, nisu pošteđena ni zdrava deca, bez kliničke slike ili simptoma neke bolesti.

– Nekada se preporučivalo spavanje na boku, da bi glavica imala lep oblik, zatim smo ih stavljali na stomak, zbog grčeva. Mi roditeljima savetujemo da bebu odmah, od prvog dana, stavljaju da spava na leđima. Taj položaj za 50 odsto smanjuje rizik od SIDS. Mame hrabrimo da doje decu, ne samo u prvih šest meseci, već najmanje godinu dana, jer dojenje smanjuje rizik od iznenadne smrti – objašnjava Danijela Kuljanin, sestra-savetnica telefonskog savetovališta „Halo beba“.

Kod veće dece rizik je manji, ali svakako postoji

U cilju prevencije iznenadne smrti odojčeta preporučuju se spavanje na leđima, dojenje i tvrđi dušek. Beba treba da spava u krevecu, bez prekrivača i cucli, na temperaturi od 18 do 22 stepena Celzijusa. Korisno je i korišćenje bebi alarma. Da bi se ovaj sindrom prevenirao kod starije dece, ne treba ih stavljati da ležu odmah posle obroka. Obavezno prijaviti pedijatru ako se dete teško budi i ima neke druge nespecifične tegobe − stoji na sajtu Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

– Iz kreveca izbacite sve, osim bebe. Šalu na stranu… Izbacite platnene ogradice, ukrasne jastučiće, jastuke, jorgane i ćebad, krpene i druge igračke. Izbacite sve što ima vrpcu, kao i čaršafe koji mogu da se izvuku… Beba treba da spava u pamučnoj odeći bez traka, vrpci i drikera. Sve to može da zatvori bebine disajne puteve i da joj ugrozi život – savetuje Danijela Kuljanin.

Delite sobu s bebom do njenog prvog rođendana

Stručnjaci Američke akademije za pedijatriju smatraju da bi bebe trebalo da spava u roditeljskoj sobi do prvog rođendana. Prema novim statističkim podacima, to smanjuje rizik od SIDS-a za čak 50 odsto. To  znači da ćete i vi moći bolje da spavate ako beba spava u krevecu pored vašeg kreveta. Najvažnije je da je stavite da spava na leđima, bićete mirniji. A dodatni spokoj pružiće vam činjenica da je tu kraj vas. Kad je tu, veće su šanse da čujete neuobičajene zvuke, pokrete, gušenje ili otežano disanje i da reagujete.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo