Strana tela traheje i bronha

Malassezia furfur

Malassezia furfur spada u rod Malassezia. To su lipofilni kvasci koji se normalno nalaze na koži čoveka i životinja.  Na nativnom preparatu vide se krupne, loptaste spore u vidu grozdova i neseptirane hife. Ne kultiviše se.

Put prenošenja

Spada u normalnu floru kože, a pod određenim uslovima može iz saprofitne preći u patogenu formu. Značajnu ulogu u nastanku promena igra znojenje, nošenje odeće koja sprečava znojenje i povišena temperatura tela. Oboljenje koje izaziva nije zarazno, a javlja se kod osoba s predispozicijom.

Patološki (medicinski) značaj

Pityriasis versicolor je blaga, hronična infekcija kože, izazvana gljivicom Malassezia furfur. Manifestuje se mrljama na koži crvenkaste, smeđkaste ili najčešće boje bele kafe s nežnim ljuskanjem, a posle izlaganja suncu postaju bele. Promene se javljaju na koži vrata i grudnog koša. Oboljenje je dugotrajno i recidivantno.                                                                                         Takođe, ova gljivica može da uzrokuje folikulitis, seboroični dermatitis, blefaritis I dr.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, nativnog preparata, pregleda UV-lampom (promene fluoresciraju žuto-zeleno).

Lečenje

Obavezno je energično pranje kožom vodom i nasapunjanim sunđerom ili frotirom, dobro sušenje i premazivanje lekovima sa keratolitičkoim delovanjem (salicil, jod, antifugicidni preparati). Lečenje mora da bude dugotrajno, do potpunog izlečenja.

Pitajte doktora

Uloguj se

Registruj se