Medicinski informativni portal
Naslovna / Bolesti / Bolesti digestivnog trakta (Gastroenterologija)

Epigastrična kila

11:01 - 09. 10. 2020.

Epigastrična kila se javlja usled prolaska trbušne maramice (retko unutrašnjih organa) kroz slabu tačku u mišićnom zidu trbuha. Izbočenje je lokalizovano na sredini gornjeg dela abdomena izmedju grudne kosti i pupka. Može nastati usled pojačanog pritiska unutar stomaka koji je izazvan velikim naporom, ili biti urođene prirode. Kod većine ljudi ove kile su malih dimenzija i ne predstavljaju smetnju, ili se čak ne primećuju u ležećem položaju. 

Simptomi

  • Izbočenje blizu sredine stomaka između grudne kosti i pupka
  • Bol ili neodređena nelagodnost
  • Tvrda kuglica koja se može opipati

Radnje poput kašljanja, naprezanja ili plakanja mogu provocirati pojavu ovih simptoma.

Faktori rizika

Epigastrična kila se češće javlja kod dece ali se može razviti i kod odraslih. Urođena epigastrična kila nastaje zbog nekompletnog srastanja tkiva stomaka u toku razvoja.

Faktori koji doprinose razvoju epigastrične kile ili je pogoršavaju su:

  • Gojaznost
  • Trudnoća
  • Kašljanje
  • Jak fizički napor
  • Intenzivni i naporni treninzi

Dijagnoza

Lekar postavlja dijagnozu na osnovu kliničkog pregleda i razgovora sa pacijentom. 

U nekim slučajevima za dijagnostiku je potreban i ultrazvuk ukoliko se sumnja na pojavu komplikacija ili drugih oboljenja.

Terapija 

Epigastrične kile malih dimenzija ne zahtevaju aktivan hirurški tretman, a kod novorođenčadi se operacija odlaže dok dete ne postane dovoljno veliko da podnese operaciju.

Lečenje je isključivo hirurško, traje obično kraće od pola sata i radi se iz kozmetičkih razloga ili zbog prevencije mogućih komplikacija. Pre operacije lekar će vas uputiti na preoperativnu pripremu koja podrazumeva osnovne analize krvi, pregled pulmologa, interniste i anesteziologa, nakon čega će vas obavestiti o rizicima, operativnom zahvatu i postoperativnom toku. Operacija se izvodi u lokalnoj ili opštoj anesteziji, u toku koje hirurg vraća deo tkiva koje je prošlo na svoje mesto, postavlja propilensku mrežicu i zašiva tkivo.